Proteina care ne prelungește viața

Data actualizării: Data publicării:
foto miscare strada oameni shutterstock
FOTO: Shutterstock

A fost descoperită o proteină care ne poate face să trăim mai mult. Cercetătorii au făcut experimente pe musculiţe de oţet şi vor să înceapă testele şi pe oameni.

Deja de câţiva ani se bănuieşte că sirtuina, o proteină cu rol important în procesele metabolice, este responsabilă pentru longevitate.

Aşa că specialiştii Universităţii Brown şi-au testat teoria pe Drosophila melanogaster, musculiţa de oţet. Au modificat genetic mai multe exemplare, pe care le-au împărţit în două grupe: unele care au în exces această proteină în organism şi altele la care nu este prezentă.

Musculiţele cu mai multă sirtuină au trăit mai sănătos şi mai mult cu 20 la sută faţă de una normală, iar cele fără această proteină au murit cu 20 la sută mai devreme decât ar fi trebuit.

Cercetătorii au descoperit că, deşi aveau elemente nutritive şi grăsimi în corp, musculiţele fără această proteină nu au putut să le metabolizeze.

Ca să faceţi o comparaţie, oamenii au în corp şapte sirtuine, dintre care trei sunt localizate în mitocondrii, producătoarele de energie. Musculiţele de oţet, în schimb, au o singură astfel de proteină. Experţii americani vor acum să înceapă experimentele şi pe subiecţi umani.

Pentru alte știri despre știință și tehnologie urmăriți pe Digi24, sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, cu  Teodora Safta. Arhiva emisiunii „Jurnalul de științe” o găsiți aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri