STUDIU. Dozele mici de cannabis inversează îmbătrânirea creierului

Data actualizării: Data publicării:
Ban Introduced On Smoking Marijuana In Public Areas
Foto: Gulliver/GettyImages

În unele culturi tradiția spune că bătrânii fumează iarbă pentru că îi ajută să transmită cunoștințele. Se pare că acest mit ar putea avea la origini și un adevăr. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bonn, Germania, a descoperit că microdozarea cu cannabis inversează îmbătrânirea creierului și ajută la învățare și memorare, informează New Scientist, care citează revista Nature.

Ban Introduced On Smoking Marijuana In Public Areas
Foto: Gulliver/GettyImages

Studiul, efectuat pe șoareci, arată că microdozarea nu are niciun efect asupra „tinerilor”, în timp ce asupra bătrânilor are un efect de îmbunătățire a memoriei. „Am repetat aceste experimente de mai multe ori”, spune liderul echipei, Andreas Zimmer. „Este un efect robust și profund”, mai spune acesta.

Echipa lui Zimmer studiază sistemul endocannabinoid al mamiferelor, care este implicat în echilibrarea răspunsului organismului la stres. THC-ul (n.red: tetrahidrocanabinolul este o rășină uleioasă, un derivat benzo-piranic de tip canabinoidic, substanța activă principală din cannabis)ne afectează prin mimarea unor molecule similare în acest sistem, care ne liniștesc.

Stimularea creierului

Echipa a dat o doza echilibrată de THC la șoareci tineri (cu vârsta de 2 luni), șoareci de vârstă mijlocie (12 luni) și șoareci vârstnici (18 luni). Cantitatea pe care au primit-o a fost prea mică pentru a le da efecte psihoactive. După o lună, echipa a testat capacitatea șoarecilor de a-și îndeplini sarcinile cognitive, cum ar fi găsirea drumului în labirinturi sau recunoașterea altor șoareci.

În grupurile de control care nu au primit THC, șoarecii tineri au obținut rezultate mult mai bune decât șoarecii de vârstă mijlocie și cei vârstnici. De cealaltă parte, șoarecii de vârstă mijlocie și cei vârstnici cărora li s-a administrat THC au efectuat mai bine testele decât șoarecii tineri din grupul de control. Studiile ulterioare au arătat că THC-ul a amplificat numărul de conexiuni între celulele creierului implicate în formarea memoriei. „Este o constatare destul de frapantă”, spune Zimmer.

Teste pe oameni

Rezultatele studiului nu sunt surprinzătoare, spune specialistul David Nutt de la Imperial College din Londra. Studiile pe animale au arătat că substanțele canabinoide produse de organism în sine pot avea efecte benefice asupra creierului. Și Nutt și colegii săi au descoperit, de asemenea, că utilizarea THC-ului protejează alcoolicii de leziunile cerebrale induse de alcool.

Echipa lui Zimmer planifică un nou studiu, pe oameni, pentru a afla dacă persoanele în vârstă pot beneficia de efectele microdozării cu THC și, dacă da, de la ce vârstă este benefică. „Nu există nici o formulă care să traducă vârsta șoarecilor în ani umani”, spune Zimmer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...