Telescopul James Webb a făcut o descoperire galactică surprinzătoare ce aruncă în aer toate teoriile despre începuturile Universului

Data actualizării: Data publicării:
nașterea unei galaxii
Foto: Profimedia Images

În timp ce foloseau Telescopul Spațial James Webb ca să studieze începuturile Universului, astronomii au zărit ceva complet neașteptat, scrie CNN. Observatorul spațial a descoperit șase galaxii masive care au existat între 500 și 700 de milioane de ani de la Big Bang.

Descoperirea dă peste cap toate teoriile existente despre orginile galaxiilor, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature.

„Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta cineva”, a spus Joel Leja, coautor al studiului și profesor asistent de astronomie și astrofizică de la Universitatea Penn State. „Ne așteptam să găsim doar galaxii mici, tinere la acest moment din timp, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca ale noastre în ceea ce credeam până acum că era începutul Universului.”

Telescopul observă Universul în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru oameni, și este capabil să detecteze lumina slabă care provine de la stele și galaxii antice.

Privind înspre zonele îndepărtate ale Universului, observatorul poate practic să vadă cum arăta spațiul cosmic cu până la 13,5 miliarde de ani în urmă – oamenii de știință au determinat faptul că Universul are în jur de 13,7 miliarde de ani.

Galaxiile sunt atât de masive încât ele intră în conflict cu 99% dintre modelele care reprezintă primele galaxii din Univers, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să regândească cum s-au format și cum au evoluat galaxiile.

„Distrugătoarele Universului” pun sub semnul întrebării felul în care credeam că au luat naștere primele galaxii

„Ne-am referit neoficial la aceste obiecte ca 'distrugătoare ale Universului' – și, până acum, s-au ridicat la înălțimea numelui” a spus Leja.

„Ne-am uitat la Universul foarte timpuriu pentru prima dată și nu aveam nicio idee despre ceea ce aveam să descoperim”, a explicat Leja. „S-a dovedit că am descoperit ceva atât de neașteptat încât creează probleme pentru știință. Pune sub semnul întrebării întregul peisaj al formării vechilor galaxii.”

„Ceea ce e amuzant e că avem toate aceste lucruri pe care sperăm să le învățăm de la James Webb și asta nu era nici pe departe în apropierea topului listei”, a spus Leja. „Am găsit ceva despre care nu ne-am gândit niciodată să îi punem întrebări Universului – și s-a întâmplat mult mai repede decât aș fi crezut, dar iată-ne aici.”

Mai există o posibilitate și anume ca galaxiile identificate de Webb să fie de fapt cu totul altceva.

„Cu toate că datele indică faptul că sunt galaxii, eu cred că există o posibilitate reală ca o parte dintre aceste obiecte să se dovedească a fi găuri negre supermasive ascunse”, a spus Leja, care a menționat că masa totală conținută în stelele Universului din perioada timpurie descoperită este de 100 de ori mai mare de cât se credea.

„Chiar și dacă tăiem eșantionul la jumătate, rămâne o schimbare uluitoare”, a conchis Leja.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Celine Dion, într-o imagine rară alături de gemenii ei, la concertul The Rolling Stones. Nelson și Eddy au 13...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita