Foto Un complex mayaș vechi de aproape 3.000 de ani, cu piramide și canale, a fost descoperit în Guatemala

Data publicării:
profimedia-1004854630
Această fotografie nedatată, publicată de Ministerul Culturii și Sportului din Guatemala pe 29 mai 2025, arată două sculpturi antropomorfe cu formă sau aspect uman care „reprezintă un cuplu ancestral”, descoperite în situl arheologic Uaxactun din Biosfera Maya, departamentul Peten, Guatemala. Foto: Profimedia

Arheologii au descoperit rămășițele unui complex mayaș vechi de aproape 3.000 de ani în Guatemala, dezvăluind sanctuare, piramide și un sistem unic de canale care ar putea arunca o lumină nouă asupra civilizației antice, a declarat joi ministrul culturii al țării, potrivit CNN.

Complexul a fost descoperit în trei situri — Los Abuelos, Petnal și Cambrayal — în apropierea importantului sit mayaș Uaxactún din regiunea Petén, în nordul Guatemalei, a declarat ministerul într-un comunicat.

Civilizația maya a apărut în jurul anului 2000 î.Hr. și a atins apogeul între 400 și 900 d.Hr., predominant în Mexic și Guatemala de astăzi. În perioada de glorie, oamenii au construit temple, drumuri, piramide și alte monumente și au dezvoltat sisteme complexe de scriere, matematică și astronomie.

Los Abuelos, care înseamnă „Bunicii” în spaniolă, se află la aproximativ 21 de kilometri de Uaxactún și își trage numele de la două figuri de piatră asemănătoare cu oameni, descoperite la sit, despre care se crede că reprezintă un „cuplu ancestral”, a declarat ministerul.

Aceste figuri, împreună cu mai multe sanctuare sacre, sugerează că acesta a fost un loc important pentru ritualurile mayașe, a declarat Luis Rodrigo Carrillo, viceministrul culturii și sportului din Guatemala, într-o conferință de presă în care a anunțat descoperirea.

profimedia-1004854634
Această fotografie nedatată, publicată de Ministerul Culturii și Sportului din Guatemala pe 29 mai 2025, arată un vas descoperit în situl arheologic Uaxactun din Biosfera Maya, departamentul Peten, Guatemala. Foto: Profimedia

„Aici se află unul dintre cele mai importante centre rituale din regiune, cu sanctuare remarcabile, care ne ajută să reevaluăm înțelegerea noastră asupra istoriei mayașe”, a declarat ministerul într-un videoclip în care a anunțat descoperirea.
La est de Los Abuelos se află Petnal, care are o piramidă înaltă de 33 de metri. În vârful său se află două camere conservate, decorate cu picturi murale care reprezintă diverse simboluri, a spus Carrillo.

În Cambrayal, la aproximativ 4,8 kilometri de Los Abuelos, oamenii de știință au identificat și canale de apă „unice” în interiorul unui palat, ceea ce reprezintă o descoperire notabilă, a declarat ministerul.

„Aceste situri formează un triunghi urban necunoscut până acum, a cărui existență nu o cunoșteam până în prezent... Aceste noi descoperiri arheologice constituie o mărturie a măreției culturii maya, pe care astăzi o facem cunoscută întregii lumi”, a declarat ministerul.

Descoperirile au fost făcute de arheologi guatemalezi și slovaci, alături de experți internaționali, în cadrul Proiectului Arheologic Regional Uaxactún (PARU) și cu sprijinul Universității Comenius din Bratislava, Slovacia, au declarat oficialii.

Deși rare, descoperirile de noi situri maya încă mai au loc ocazional, datorită noilor cercetări și îmbunătățirilor tehnologice.

În aprilie, arheologii au descoperit un altar misterios vechi de 1.700 de ani, care conținea rămășițe umane, în orașul antic Tikal, situat la aproximativ 23 de kilometri sud de Uaxactún. Deși a fost descoperit într-un oraș maya în ruine, arheologii cred că nu a fost decorat de mayași, ci este opera unor artiști formați la sute de kilometri distanță, în Teotihuacan.

În ultimii ani, oamenii de știință au detectat noi situri folosind tehnologia de cartografiere cu laser, dezvăluind interconectivitatea orașelor, satelor și satelor mayașe.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni. De ce a fost amendat șoferul
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Michael Douglas, dezvăluiri despre momentul în care l-a concediat pe tatăl său, Kirk Douglas: „Nu a fost o...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Evaluarea Națională: Zeci de mii de elevi cu nota 3 la examenul scris, dar cu media 8 la absolvire
Digi FM
Irina Fodor, mândră de sora ei cu 11 ani mai mică. Ce reușită a bifat Teodora: "Mă învață ce înseamnă ambiția...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
A jucat în Licence to Kill și acum, la 70 de ani, e de nerecunoscut. Vedeta din Three's Company, surprinsă...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu