Video Fizicianul Cristian Presură explică de ce s-au înmulțit informațiile despre meteoriți care se apropie de Pământ

Data publicării:
meteorit care cade pe pamant
Un meteorit cu diametrul de aproape un metru a explodat la intrarea în atmosfera terestră, în prima zi a anului. Foto: Profimedia Images

Un meteorit cu diametrul de aproape un metru a explodat la intrarea în atmosfera terestră, în prima zi a anului, și a provocat un zgomot puternic în apropiere de orașul Pittsburgh. Dacă nu ar fi fost înnorat, mingea de foc provocată de explozie ar fi fost vizibilă pe cer și ar fi avut o luminozitate de 100 de ori mai mare decât cea a lunii pline, potrivit oamenilor de știință de la NASA. Fizicianul Cristian Presură a explicat, la Digi24, care sunt motivele pentru care s-au înmulțit anunțurile cu meteoriți și asteroizi care se apropie de Pământ.

"Aceste evenimente nu sunt mai dese, suntem noi mai atenți. Avem internetul, posturile de televiziune și avem și metode de a le detecta mult mai bune, iar în felul acesta aflăm mai repede de ele. E la fel ca la cutremure. În cazul meteoritului recent, este vorba de un obiect rămas de la formarea sistemului solar, așa cum se întâmplă cu cei mai mulți dintre meteoriți. Este vorba de un asteroid care într-adevăr  s-a apropiat de Pământ și a intrat în atmosfera Pământului. El avea diametru de aproximativ un metru, o masă de jumătate de tonă și astfel de obiecte ard de obicei la intrarea în atmosferă, la impacul cu atmosfera și din cauza vitezei foarte mari se produce și o explozie. Ceea ce au auzit locuitorii a fost doar sunetul, pentru că se pare că la vremea aceea cerul era foarte înnorat", a explicat fizicianul, la Digi24.

Presură a precizat că astfel de obiecte nu pun probleme pe suprafața pământului, iar NASA are la dispoziție sisteme de monitorizare prin care poate detecta potențiali asteroizi mari care s-ar apropia de Pământ.

"Un astfel de asteroid nu ajunge să lovească Pământul, adeseori se întâmplă să rămână mici fragmente care se împrăștie, dar nu pun niciun fel de problemă. A existat un astfel de eveniment și acum opt ani, în Rusia, unde a fost vorba de un meteorit mult mai mare, cu diametrul de 17 metri și nici acela nu a ajuns pe suprafața Pământului, pentru că a ars la fel în atmosferă. Deci astfel de obiecte nu pun probleme pe suprafața pământului", a mai spus Cristian Presură. 

„Obiectele cu un potențial pericol sunt monitorizate de NASA”

Întrebat de la ce dimensiune să ne considerăm în pericol dacă un astfel de obiect ar ajunge în atmosfera tererestră, fizicianul a răspuns:  "Cred că aceste dimensiuni sunt de ordinul sutelor de metri. Dar aici trebuie să adăugăm că NASA are un sistem care monitorizează asteroizii mai mari, le măsoară orbitele și în felul acesta află dacă se apropie de Pământ. Și ei sunt în stare să detecteze astfel de obiecte care sunt mai mari de 150 de metri. Deci practic toate obiectele care au un potențial pericol pot fi monitorizate și sunt monitorizate. Nu s-a găsit niciun obiect despre care să știm cu siguranță că se îndreaptă direct către Pământ, nu există așa ceva și nu există niciun fel de indicații".

În ceea ce privește filmele cu tentă apocaliptică apărute în ultimii ani pe marile ecrane, fizicianul este de părere că subiectul este abordat pentru că "vinde bine".

"Subiectul este fascinant și se vinde bine. Nimeni nu cred că vrea să trăiască astfel de evenimente în viața reală, dar atunci când ești la televizor ai un fel de entertainment", a conchis Cristian Presură, la Digi24.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Salarii generoase în Europa: câștigurile pot ajunge la 9.000 de euro pe lună. Ce se caută
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...