2.0. Totul despre screensaver

Data publicării:
scree

Dar ce este, de fapt, un screensaver? Care este scopul pe care acesta îl serveşte? Şi cum ştie când să pornească?

Un screensaver este de fapt un fişier executabil cu extensia schimbată din .exe în .scr. Extensille fişierelor îi spun calculatorului cu ce fel de program se confruntă.

Spre exemplu fişierul winword.exe este o aplicaţie care procesează cuvinte ce poate fi pornită direct de către calculator, în timp ce un fişier cu extensia .doc este un fişier de tip text, care are nevoie de un program special pentru a fi deschis.

Un fişier executabil este un fişier pe care sistemul de operare îl consideră o aplicaţie. Fişierele care se termină în .exe sau în .scr pot rula fără să fie nevoie de un alt fişier sau program.

Aşadar, în esenţă, un screensaver este un program. Plasarea un fişier cu extensia .scr în directorul de sistem îi va spune Windows-ului să trateze acest fişier că pe un screensaver. Acesta poate fi programat în mai multe moduri.

El poate fi un simplu ecran negru, un design realizat din vectori, o imagine sau un slideshow, un text, o animaţie, un video, un fişier audio, o serie de informaţii pentru alt program sau site web sau un ecran de securitate care va cere o parolă.

Screensaverul a fost iniţial construit pentru a proteja monitoarele de tip CRT. Acestea, în special cele monocrome, aveau probleme cu redarea aceleiaşi imagini o lungă perioada de timp.

Un monitor de tip CRT, o abreviere de la Cathode Ray Tube, funcționează prin mişcarea unei raze de elecroni în spatele ecranului. De ficare dată când rază se mişcă, ea luminează puncte mici de fosfor din interiorul sticlei şi evidenţiază diferite porţiuni din imagine.

Fosforul utilizat în crearea pixelilor ar fi trebuit să strălucească într-un ritm constant în acelaşi loc iar acest lucru ducea la decolorarea suprafeţei sticlei.

Odată cu avasurile tehnologiilor de redare a imaginii şi apariţia monitoarelor care economisesc energie, această problemă a fost rezolvată.

Şi deşi nu mai avem nevoie de screensavere le mai folosim din când în când. Fie pentru distracţie, securitate, publicitate, informaţii sau în birouri, pentru o privelişte uniformă.

Cum ştie calculatorul tău să pornească screensaverul? În primul rând, el monitorizează constant activitatea diferitelor componente ale sistemului.

Când realizează că tastatura şi mouse-ul au „adormit” de ceva timp, sistemul trimite o comandă specială aplicaţiei de screensaver pentru a-l porni. Această verifică toate procesele care rulează în background şi decide dacă poate porni sau nu screensaverul.

Iar acesta va rula până în momentul în care mouse-ul sau tastatura sunt din nou active.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri