Cât internet consumă românii într-o lună

Data publicării:
barbat cu tableta internet

Internetul este tot mai prezent în vieţile românilor. Fie că vorbim de reţelele fixe sau mobile, tot mai multe gospodării sunt conectate la internet. Şi nu se mulţumesc cu orice, aceştia caută conexiunile rapide pe măsura tehnologiei pe care o au în case, astfel că operatorii fac eforturi mari pentru adoptarea reţelei 5G.

Șapte din 10 locuinţe din oraş sunt în prezent conectate la internet şi mai bine de 43% dintre casele de la ţară au acces la reţea. Este o creştere cu aproape 10 procente faţă de anul trecut.

„Înlocuim vocea, telefonia, cu aplicații pe internet. Autostrăzile informaționale ajung în toate centrele din România, dar nu ajung în toate localitățile. Există un decalaj urban-rural destul de mare. Vestea bună e că se reduce”, spune Iosif Popa, reprezentant ANCOM.

Românii petrec tot mai mult timp pe internet, arată datele ANCOM. În primul semestru al acestui an, un român a consumat în medie 28 GB pe lună. Cu 6 GB mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2017. Datele mai arată că românii preferă reţelele rapide. Conexiunile 4G au crescut în doar doi ani de la 3,4 milioane, la aproape 9 milioane.

Ne gândim că poate nu avem nevoie de 5G, dar avem nevoie, pentru că nu putem ține pasul cu traficul. Consumul este dat de traficul video, el pune presiune pe rețele. Traficul video este la 58 la sută din traficul global de internet”, spune Valentin Popoviciu, vicepreședintele unei companii telecom.

Primii paşi pentru implementarea reţelei 5G s-au făcut deja: licitaţia este stabilită pentru anul viitor. Trebuie, însă, pregătite şi aplicaţii potrivite noii tehnologii.

Vom vedea o viteză de 10 ori mai mare și o întârziere de 10 ori mai mică și deschiderea către mai multe device-uri și costul pe conexiune va scădea”, mai spune Valentin Popoviciu.

Trebuie ca administrația și mediul privat să generăm aplicațiile sau serviciile de care are nevoie 5G ca să fie folosit la maximum. E important să avem filme, muzică, dar și aplicații care să rezolve probleme reale”, arată Maria Catrina, secretar de stat în MCSI.

44% dintre gospodăriile din România au acces la internet rapid. Această cifră ne clasează pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene, alături de Suedia şi Belgia.

Trafic mediu de internet

Semestrul I 2018 - 28 GB/lună

Semestrul I 2017 - 22 GB/lună

Gospodării conectate la reţeaua 4G

Semestrul I 2016 - 3,41 milioane

Semestrul I 2018 - 8,94 milioane

(Sursă: ANCOM)

Gospodării cu conexiune rapidă la internet

(>100 Mbps)

1. Suedia 47%

2. România 44%

3. Belgia 41%

(Sursă: DESI)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri