De la motorul cu abur, la motorul cu senzori

Data publicării:
captura business

Senzorii şi conexiunile la internet ajută transportatorii să îşi ducă pasagerii mai repede la destinaţie şi pe companiile energetice să stoarcă electricitatea cât mai eficient din resursele pe care le au la dispoziţie. Resurse care sunt extrase din sol cu utilaje care anunţă atunci când au o defecţiune. Chiar şi medicina poate fi ajutată de internet.

Această dezvoltare tehnologică aduce, desigur, şi riscuri. Utilajele conectate non-stop sunt vulnerabile în faţa hackerilor.

Companiile care participă la revoluția post-industrială

Teck Resources, un gigant canadian al mineritului, a instalat câte 200 de senzori pe fiecare utilaj pe care îl foloseşte. Senzorii descoperă din timp defecţiuni care, odată agravate, ar ţine în service pentru multă vreme maşinăriile scumpe folosite la extragerea minereurilor.

O altă companie canadiană, Bombardier, a început să instaleze senzori pe trenurile pe care le produce. Asta după ce transportatorii feroviari au început să ceară tot mai multe tehnologii moderne. Profitul pe calea ferată este destul de greu de obţinut, iar companiile de transport încearcă să găsească un echilibru între vitezele atinse şi costul fiecărei călătorii. Pentru pasageri evoluţia tehnologică înseamnă că ajung mai repede la destinaţie, cu un bilet mai ieftin.

De asemenea, și în sectorul energetic, companiile au nevoie şi de internet, astfel încât să poată fi conectate non-stop la instalaţiile pe care le au pe teren. Defecţiunile sondelor şi ale turbinelor eoliene sunt descoperite în timp real şi sunt reparate mult mai repede. Iar pentru energia regenerabilă, care oricum este influenţată de condiţiile meteorologice, obţinerea unei eficienţe mai mari este esenţială pentru înlocuirea energiei din combustibili fosili.

Senzorii şi conexiunile la internet nu numai că ajută companiile să fie mai productive, dar în acelaşi timp pot proteja siguranţa şi sănătatea oamenilor. De exemplu, pericolul ca motorul unui avion să aibă probleme în zbor este redus de noile sisteme de diagnosticare a defecţiunilor folosite de General Electric. Iar echipamentele medicale, de la RMN-uri până la tomografe, au început să comunice între ele. Compară date ale unor analize diferite şi pot descoperi mai uşor boli ascunse.

Atacurile cibernetice, un pericol

Apar însă şi obstacole în adoptarea noilor tehnologii. Folosirea senzorilor presupune colectarea unor cantităţi uriaşe de date, care nu sunt chiar atât de uşor de sortat şi analizat. Un algoritm greşit poate scădea productivitatea unei companii în loc să o crească. IT-iştii şi experţii în matematică au ajuns să joace un rol important chiar şi pentru industrii al căror domeniu de activitate nu are nimic de-a face cu informatica.

La fel de importanţi sunt şi experţii în securitate cibernetică. Rolul lor este să oprească atacurile hackerilor şi infiltrările spionilor informatici la companiile care folosesc foarte mult internetul şi conexiunile de date pentru desfăşurarea activităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Pro FM
Cine este Yuval Raphael, reprezentanta Israelului la Eurovision 2025. A supraviețuit atacului din 7 octombrie...
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Tactici disperate ale soldaților ruși pe câmpul de luptă. Cum au ajuns să înlocuiască tancurile cu...
Newsweek
Care pensionari beneficiază la pensie de bilet de tratament gratuit? Legea stabilește regulile
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, ovaționat cinci minute la Cannes 2025 pentru „Mission: Impossible 8”. Răspuns misterios legat de...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...