Microsoft va înlocui zeci de jurnaliști cu „roboți”

Data publicării:
microsoft sediu sigla
Foto: Guliver/GettyImages

Compania Microsoft, fondată de Bill Gates, va înlocui zeci de jurnaliști care lucrează acum pentru site-ul său, MSN, cu un sistem automatizat de selectare a știrilor, relatează BBC.

În prezent, selecția știrilor transmise de diverse organizații media și alegerea titlurilor și a fotografiilor pentru site-ul msn.com este făcută de jurnaliști, însă în curând aceste sarcini vor fi duse la îndeplinire de inteligența artificială. 

Microsoft spune că acest pas face parte dintr-o reevaluare a afacerilor companiei. „Ca toate companiile, ne evaluăm afacerea la intervale regulate. Asta poate duce la creșterea investițiilor în anumite domenii și, din când în când, la o recalibrare a altora. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii”, dă asigurări compania lui Bill Gates. 

Microsoft, ca și alte companii din domeniul tehnologiei, plătește organizațiile media pentru a le folosi conținutul pe site-ul său, însă are propriii angajați care să facă selecția știrilor și să se ocupe de modul lor de prezentare. 

Potrivit Seattle Times, 50 de jurnaliști colaboratori își vor pierde slujbele până la sfârșitul lunii iunie. Va fi păstrată însă o echipă de jurnaliști angajați cu contract de muncă. 

„Te demoralizează când te gândești că mașinile ne pot înlocui, dar aici am ajuns”, a declarat unul dintre angajații care își va pierde slujba. 

Unii dintre jurnaliștii concediați avertizează că inteligența artificală nu va putea să înțeleagă pe deplin principiile editoriale și ar putea promova subiecte neadecvate. 

Microsoft nu este însă singura companie care procedează așa. Și Google investește în proiecte care să verifice așa-zisul „jurnalism robotizat”.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri