Video Roiurile de drone ar putea deveni arme mai periculoase decât cele clasice

Anca Grădinariu Data publicării:
roi de drone
Roiurle de drone s-ar putea dovedi arme de temut Foto: Guliver/GettyImages

Dronele devin tot mai performante și pot fi folosite în tot mai multe domenii. Un proiect recent prezintă un roi de drone care se corelează perfect în mișcare. Ar putea fi folosite inclusiv în război. 

Oamenii de știință de la Universitatea Zhejiang din China au dezvăluit un roi de drone capabil să navigheze printr-o pădure densă de bambus fără ghidare umană.

Grupul de 10 drone, de dimensiunea palmei, comunică între ele pentru a rămâne în formație, împărtășind datele colectate de camerele de la bord cu senzor de adâncime, pentru a cartografia împrejurimile. Această metodă înseamnă că dacă drona ar avea blocată calea în față, ea poate folosi informațiile colectate de vecinii săi pentru a-și trasa o nouă rută. Cercetătorii notează că această tehnică poate fi folosită de roiul de drone pentru a urmări, de exemplu, un om care se plimbă prin același mediu. Dacă o dronă pierde din vedere ținta, altele sunt capabile să urmeze traseul.

În viitor, scriu oamenii de știință într-o lucrare publicată în revista Science Robotics, astfel de roiuri de drone ar putea fi folosite pentru asistență în caz de dezastre și studii ecologice. În dezastre naturale precum cutremure și inundații, un roi de drone poate căuta, ghida și livra provizii de urgență oamenilor prinși, spun cercetatorii.

Cum ar putea fi folosite roiurile de drone ca arme în război

Cu toate acestea, experții spun că lucrarea are și un potențial militar clar. O serie de națiuni – cel mai proeminent SUA, China, Rusia, Israel și Marea Britanie – dezvoltă în prezent roiuri de drone care ar putea fi folosite în război. Armatele tind să invoce supravegherea și recunoașterea ca fiind cele mai comune aplicații pentru această activitate, dar aceeași tehnologie ar putea fi folosită, fără îndoială, pentru a urmări și ataca atât combatanții, cât și civilii.

Ceea ce face roiurile de drone să fie potențial mai periculoase decât mașinile singuratice, totuși, nu este doar numărul lor, ci și autonomia lor. Niciun om nu poate controla simultan un roi de 10 drone, dar dacă această sarcină poate fi transferată la algoritmi, atunci e mai probabil ca planificatorii militari să accepte utilizarea acestui tip de sistem autonom în război.

În prezent, roiurile de drone sunt limitate în aplicarea lor. Cel mai comun caz de utilizare în lumea reală este crearea de spectacole de lumini elaborate. Dar în aceste scenarii, dronele urmează traiectorii prestabilite în spații deschise, folosind tehnologia de urmărire, precum GPS-ul, pentru a se localiza.

„Insecte” versus „păsări”

Cercetările de la Universitatea Zhejiang avansează în acest sens utilizând doar senzori și algoritmi la bord pentru a controla zborul dronelor fără cartografierea prealabilă a mediului lor. Este prima dată când un roi de drone zboară cu succes afară, într-un mediu nestructurat, în sălbăticie, a declarat pentru AFP echipa.

În lucrarea lor, oamenii de știință notează că abordările roiurilor de drone tind să urmeze una dintre cele două paradigme de programare: fie "pasăre", fie "insectă".

Într-un roi de "insecte", accentul se pune pe mișcările rapide, reactive, care necesită mai puțină planificare înainte, în timp ce un roi de "păsări" încearcă să direcționeze dronele pe căi lungi și fluide (acesta din urmă fiind abordarea cercetătorilor). Ambele metode au compromisuri, deoarece gândirea ca o insectă necesită mai puțină putere de calcul, dar planificarea ca o pasăre este mai eficientă din punct de vedere energetic. Dar, pe măsură ce capacitatea de calcul a hardware-ului se îmbunătățește, programarea comportamentului de pasăre a devenit mai accesibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...