Video NASA a publicat o înregistrare cu scârțâitul roților roverului de pe Marte: „Dacă aș auzi sunetele pe Pământ, aș cere o platformă”

Data actualizării: Data publicării:
brat telescopic al roverului perseverance
Roverul Perseverance a ieșit într-o mică „excursie” pe Marte. În această imagine se văd dintre roțile sale șenilate Foto: Profimedia

Roverul Perseverance a transmis pe Pământ primele sunete ale deplasării sale pe planeta Marte. Este vorba despre o înregistrare de 16 minute a primilor 27 de metri parcurși de rover pe suprafața planetei.

Zgomotele produse de cele șase roți metalice și de suspensiile roverului au fost captate de microfonul instalat pe Perseverance, în timpul primei deplasări pe suprafața planetei roșii în urmă cu două săptămâni și fac parte dintr-o înregistrare de 16 minute publicată miercuri de NASA.

„Dacă aș auzi aceste sunete atunci când aș merge cu mașina, aș opri și aș cere o platformă”, a declarat Dave Gruel, inginer al echipei NASA. 

Citește și Perseverance caută un loc pentru lansarea elicopterului Ingenuity. Hartă cu localizarea exactă a roverului trimis pe Marte

Înregistrarea audio conține un scârțâit al roților roverului pe suprafața planetei, care este „neașteptat”, potrivit NASA. Inginerii încearcă să-și dea seama despre ce e vorba, însă precizează că trebuie luat în considerare „mediul” în care a fost înregistrat sunetul.

Roverul Prseverance este dotat cu două microfoane. Prima înregistrare audio de pe Marte a fost publicată de NASA pe 22 februarie, când a transmis sunetele intrării în atmosferă, coborârea și amartizarea, precum și vântul marțian. 

Roverul trimis de NASA pe Marte a început să caute un loc bun pentru lansarea elicopterului Ingenuity, o încercare ce va marca primul zbor controlat pe o altă planetă. De la asolizare, roverul a parcurs 70 de metri până acum.

Citește și Ce s-a întâmplat cu apa de pe planeta Marte. Până acum s-a crezut că a ajuns în spațiu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri