NASA nu a reușit să repare telescopul Hubble. Ar putea fi nevoie de o misiune spațială sau va fi înlocuit cu un telescop mai puternic

Data publicării:
Telescopul Hubble al NASA pe orbita
Telescopul Hubble al NASA. Foto: Profimedia Images

Telescopul spaţial Hubble este în continuare oprit. Specialiștii nu au reușit să repare un computer aflat la bordul acestuia, care a generat o eroare în 13 iunie.

Computerul de bord este responsabil de coordonarea şi controlul tuturor instrumentelor ştiinţifice aflate în dotarea telescopului - ceea ce înseamnă că până când tehnicienii de la NASA nu vor repara această eroare, telescopul Hubble nu poate fi utilizat.

Telescopul aflat pe orbită de 31 de ani este dotat şi cu un computer de rezervă, ce ar putea fi activat dacă nu se va reuşi deblocarea computerului principal. Deocamdată nu a putut fi remediată problema apărută la computerul principal al telescopului orbital, iar tehnicienii NASA încă nu au identificat natura exactă a problemei, relatează Live Science, citat de Agerpres.

Datele iniţiale indicau spre un modul de memorie care s-ar fi degradat. Însă când am încercat să trecem pe un modul de memorie de back-up, comanda de a iniţia această trecere nu a avut niciun efect”, arată un comunicat al NASA.

O a doua tentativă de a reactiva ambele module de memorie a avut loc la 17 iunie, dar şi ea a fost tot un eşec. La bordul lui Hubble se află în total patru module de memorie, care ar trebui, în condiţii normale, să poată fi accesate de oricare dintre cele două computere de bord (cel principal şi cel de rezervă).

O variantă ar fi trimiterea unui echipaj pe orbită pentru a repara manual telescopul, aşa cum s-a întâmplat ultima oară în 2009 (misiunea STS-125). În acea misiune, astronauţii au instalat două noi instrumente ştiinţifice (o cameră cu câmp larg şi un instrument pentru analiza luminii în spectrul ultraviolet) şi au înlocuit câteva piese hardware învechite.

Dar NASA se pregăteşte pentru lansarea, anul acesta, a telescopului spaţial James Webb şi deocamdată nu există niciun plan pentru repararea manuală a lui Hubble.

Telescopul Hubble a mai intrat recent în „safe mode” după ce a primit un update de software ce conţinea o eroare, însă problema apărută în luna martie a acestui an a fost remediată foarte uşor.

Deşi Hubble a fost construit la sfârşitul anilor '80, NASA a subliniat că instrumentele cu care telescopul este dotat sunt încă într-o stare bună de funcţionare.

Telescopul spaţial Hubble, lansat în 1990, a revoluţionat astronomia şi a modificat viziunea noastră asupra Universului, obţinând imagini cu Sistemul Solar, Calea Lactee şi galaxii foarte îndepărtate.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Bianca Censori, de nerecunoscut într-un pictorial realizat de Kanye West. Fanii au reacționat: „Ești un...
Film Now
Michael Douglas nu vrea să mai joace în filme: „Am muncit destul. Nu vreau să mor pe platou”. Actorul are 80...
Adevarul
Cum poate Guvernul să evite colapsul de încredere. Pachetul fiscal vine cu riscuri psihologice și economice...
Newsweek
În ce județe s-au emis treceri la pensie limtă de vârstă? Deciziile au ajuns cu 11 luni întârziere
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Ce joburi ciudate au avut unele vedete înainte de a fi faimoase. O actriță obișnuia să pretindă că e...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie