NASA va încerca să extragă primele sale mostre de pe un asteroid aflat la 290 de milioane de kilometri de Pământ

Data publicării:
brat sonda spatiala care se apropie de un asteroid
Imagine de la a doua repetiție a misiunii OSIRIS-REx pentru colectarea mostrelor de pe suprafața asteroidului Bennu (11 august 2020). Foto: nasa.gov

O sondă lansată şi administrată de NASA va încerca să extragă, marţi, primele eşantioane din istoria agenţiei spaţiale americane ce vor fi prelevate din scoarţa unui asteroid, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Vehiculul spaţial Osiris-Rex (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) va încerca să extragă aceste eşantioane de pe asteroidul Bennu şi le va aduce apoi pe Terra pentru a fi analizate.

Asteroidul Bennu, un corp ceresc aflat la 290 de milioane de kilometri de Terra, ar putea să treacă periculos de aproape pe lângă planeta noastră în secolul viitor, însă şansele unei coliziuni sunt foarte mici.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete şi va încerca să ajungă într-o zonă a asteroidului ce are o suprafaţă echivalentă cu cea ocupată de trei parcări, înconjurată de stânci uriaşe.

Atunci când va ajunge la doar câţiva metri de Bennu, sonda va extinde un braţ robotizat, denumit TAGSAM (Touch-And-Go Sample Aquisition Mechanism).

Braţul robotizat TAGSAM va atinge scoarţa asteroidului timp de aproximativ cinci secunde, va ejecta azot sub presiune pentru a agita materia de pe scoarţa lui Bennu şi va aspira apoi o cantitate de probe cu o greutate cuprinsă între 60 şi 2.000 de grame, înainte de a se îndepărta de acest asteroid.

O transmisiune în direct, care va prezenta coborârea sondei americane spre suprafaţa asteroidului Bennu, va începe la ora 21:00 GMT pe site-ul NASA.

Din cauza distanţei, comunicarea şi comenzile au nevoie de aproximativ 16 minute pentru a ajunge la Osiris-Rex.

Sonda spaţială americană urmează să revină pe Terra, având la bordul său eşantioanele recoltate de pe asteroidul Bennu, în septembrie 2023.

NASA speră că această misiune spaţială, realizată cu un buget de 1 miliard de dolari, să contribuie la descifrarea secretelor legate de originile Sistemului Solar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri