Video Crește stratul de gheață din Antarctica pentru prima oară în două decenii. Descoperirea cercetătorilor în cazul mai multor ghețari

Data actualizării: Data publicării:
Banchiză fracturată în Antarctica
„Râurile din cer” sunt, printre altele, și cauza temperaturilor extreme, a topirii calotei glaciare, a dezintegrării ghețarilor și a valurilor uriașe care destabilizează banchizele din Pensinsula Antarctică. Foto: Profimedia Images

Ecologiștii au noi motive de speranță. În cazul a cel puţin patru gheţari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land, aflată în estul Antarcticii, datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care aceștia au trecut, în perioada 2011 - 2020. Astfel, respectivii ghețari au înregistrat creşteri record ale masei în perioada 2021 - 2023, conform unui studiu coordonat de Dr. Wang şi Prof. Shen de la Universitatea Tongji din Shanghai, China, bazat pe datele obţinute de misiunile satelitare ale NASA GRACE, transmite Live Science.

Calota glaciară antarctică (AIS) joacă un rol major în procesul de creştere a nivelului oceanului global. Studii anterioare au evidenţiat pe termen lung o tendinţă de pierdere a masei de gheaţă, în special în Antarctica de Vest şi în Peninsula Antarctică, în timp ce gheţarii din Antarctica de Est au apărut relativ stabili. Însă, în studiul lor, Dr. Wang şi Prof. Shen au descoperit o modificare surprinzătoare a acestei tendinţe de topire: în perioada 2021 - 2023, AIS a cunoscut o creştere record a masei de gheaţă totale.

Astfel, în perioada 2002 - 2010, calota antarctică a pierdut, în medie, 74 de miliarde de tone de gheaţă pe an, iar în perioada 2011 - 2020, această pierdere s-a dublat, ajungând la o medie de 142 de miliarde de tone. Pierderea accelerată de masă a fost legată, în principal, de intensificarea topirii gheţurilor în Antarctica de Vest şi în regiunea WL-QML, din Antarctica de Est. Cu toate acestea, după 2020, a avut loc o inversare semnificativă, determinată, probabil, de o acumularea anormală de precipitaţii.

Astfel, în perioada 2021 - 2023, masa calotei glaciare a crescut cu valoarea medie de 108 miliarde de tone pe an, transmite Live Science.

Topirea completă a acestor patru gheţari ar putea declanşa o creştere a nivelului mediu al mării la nivel global de peste 7 metri. Modelele lor pronunţate de ablaţie constituie deja un semnal de avertizare climatic critic, justificând o atenţie ştiinţifică sporită asupra stabilităţii lor, se mai precizează în studiu.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară pentru retragerea la pensie se află la mii de kilometri. Totuși, europenii au o opțiune...
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Punctaj la pensie, majorat cu 50% pentru un pensionar. Casa de Pensii, înfrângere uriașă în instanță
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu