Criza climatică a adâncit inegalitățile dintre femei și bărbați. Violența și căsătoriile timpurii sunt doar două dintre probleme

Data actualizării: Data publicării:
Refugee Camp for Syrian Civil War Refugees in Domiz - Iraq, Domiz, Duhok, iraq - 27 Mar 2014
Creșterea temperaturilor a fost legată de sănătatea materală mai proastă și de complicații în timpul sarcinii. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

ONU solicită mai multă atenție asupra politicilor care asigură protecția femeilor. Doar o treime dintre țările cu planuri de criză climatică includ acces la servicii de sănătate sexuală, maternală și a nou-născuților, arată raportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), transmite The Guardian.

Doar o treime dintre țări includ sănătatea sexuală și reproductivă în planurile lor naționale de abordare a crizei climatice, a avertizat ONU.

Din cele 119 de țări care au publicat planuri de acest tip, doar 38 includ acces la servicii de contracepție, sănătate maternă și nou-născută și doar 15 fac referire la violența împotriva femeilor, potrivit unui raport publicat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Universitatea Queen Mary din Londra, marți.

Este primul raport care examinează dacă planurile climatice se referă la sănătatea reproductivă

Acesta solicită mai multor țări să recunoască impactul disproporționat al crizei climatice asupra femeilor și fetelor și să acționeze mai mult.

Creșterea temperaturilor a fost legată de sănătatea maternală mai proastă și de complicații în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional. Căldura extremă a fost asociată cu declanșarea nașterilor premature și cu o creștere a nașterilor cu feți morti.

Raportul spune că criza climatică a exacerbat inegalitățile existente. În estul și sudul Africii, de exemplu, ciclonii tropicali au deteriorat unitățile de sănătate, perturbând accesul la serviciile de sănătate maternală și contribuind la răspândirea bolilor transmise prin apă, cum ar fi holera.

Uraganele și secetele cresc riscurile de violență bazată pe gen și căsătoriile cu minore

Uraganele și secetele cresc riscurile de violență bazată pe gen și căsătorie între copii, a adăugat acesta, deoarece familiile aflate în stres sunt mai puțin capabile să întrețină fiicele și caută să le căsătorească timpuriu.

Angela Baschieri, consilier pentru populație și dezvoltare pentru UNFPA și unul dintre autorii raportului, a declarat: „Dacă ne uităm la planul de acțiune pentru femei și fete, planurile naționale arată că ar putea fi mai mult de lucru.”

„Știm că schimbările climatice afectează în mod disproporționat femeile și nu sunt neutre din punct de vedere al genului, așa că este nevoie să abordăm aceste lacune și impactul lor.”, a mai spus aceasta.

Este necesară construirea unor sisteme de sănătate rezistente la schimbările climatice

Raportul a evidențiat țările care iau măsuri. Paraguay, Seychelles și Benin au precizat necesitatea de a construi sisteme de sănătate rezistente la climă, care să permită femeilor să nască în siguranță și să aibă acces la servicii de sănătate.

Nouă țări, inclusiv El Salvador, Sierra Leone și Guineea, au inclus politici sau intervenții pentru a aborda violența bazată pe gen.

Doar Dominica a menționat necesitatea contracepției, în ciuda dovezilor privind întreruperile serviciilor de planificare familială în timpul dezastrelor legate de climă.

Vietnam este singura țară care recunoaște că căsătoriile copiilor au loc mai des în perioadele de criză, deoarece familiile încearcă să-și reducă povara economică (de exemplu, căsătoriile fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani au crescut la jumătate în Bangladesh în anii cu un val de căldură care durează o lună) .

„Clima ne aduce înapoi în lupta pentru egalitatea de gen. Propunerea noastră este să ne asigurăm că politica climatică recunoaște impactul diferențial asupra femeilor și ține cont de el în conceperea politicilor aferente”, a spus Baschieri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...