VIDEO. De ce copiii din Elveția sunt învățați să-și îngroape lenjeria intimă în grădină

Data actualizării: Data publicării:
barbat pe un camp unde tine in mana o pereche de chiloti
Calitatea solului poate fi testată cu ajutorul unei perechi de chiloți de bumbac, susțin cercetătorii elvețieni Foto: captură video

În Elveția, lenjeria intimă este folosită într-un proiect de fertilizare a solului. Poți obține rezultate interesante dacă plantezi o pereche de boxeri lângă un răsad de morcovi. Aflați cum funcționează această metodă de grădinărit mai puțin obișnuită urmărind un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Astăzi, familia Wittwer are o misiune importantă: sapă gropi în grădină, pentru un proiect științific, „Îngropăm lenjerie de corp”.

Naemi Wittwer și cei doi copii ai săi îngroapă două perechi de chiloți în grădină. Și nu sunt singurii elvețieni care participă la acest experiment neconvențional. În toată țara, oamenii au îngropat aproximativ 2.000 de articole de lenjerie intimă pe câmpuri și pajiști.

„Vrem să verificăm calitatea solului. Vrem să vedem câte animale trăiesc într-o zonă și dacă solul este sănătos”, spune Naemi Wittwer, participantă la experiment.

Cu cât mai multe găuri, cu atât mai bine

Studiul a fost gândit de cercetători de la Universitatea din Zurich și de la Institutul Elvețian pentru Știința Sustenabilității. Vor să afle cât de sănătos este solul elvețian și câte microorganisme trăiesc în pământ.

Microorganismele și ciupercile consumă bumbac. Deci, lenjeria intimă de bumbac îngropată ar trebui să fie un indicator al calității solului, în funcție de starea de descompunere. Cu cât mai multe găuri, cu atât mai bine.

„Acesta este un exemplu excelent”, spune Franz Bender, cercetător la Institutul Agroscope, care tocmai a degropat o pereche de boxeri din care nu au mai rămas decât elasticul și cusăturile. „Bumbacul a fost descompus aproape în întregime. Singurele părți rămase intacte sunt din material sintetic. Acest lucru înseamnă că solul este foarte sănătos”, explică cercetătorul.

Arată apoi o altă pereche de chiloți, rămasă cu mult mai mult material. „Această pereche, în schimb, a fost îngropată timp de două luni, dar are încă mult bumbac. Deci, solul nu e de o calitate prea bună”, susține cercetătorul.

Două luni cu chiloții sub pământ

Fiecare pereche descompusă le oferă cercetătorilor informații utile despre calitatea solului.

„Cu datele strânse vrem să aflăm unde este cel mai sănătos sol, de ce este sănătos în respectivul loc și ce putem face pentru a-l proteja în viitor”, arată Franz Bender,  cercetător la Institutul Agroscope.

Cercetătorii trimit tuturor participanților perechi identice de lenjerie de bumbac organic - ceea ce face ca rezultatele să fie comparate mult mai ușor.

Distractivul experiment a fost destul de educativ pentru familia Wittwer.

„Cred că este bine pentru copii să afle că există mai mult decât ceea ce se întâmplă la suprafață. Că există viață și în pământ”, spune Naemi Wittwer.

Peste două luni vor dezgropa lenjeria de bumbac. Și vor afla cât de sănătos este solul din grădina lor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri