Din apa cărui râu ar avea curaj să bea șeful Gărzii de Mediu? Octavian Berceanu: „Pot să beau o cană, mai mult înseamnă boală”

Data actualizării: Data publicării:
montaniard care bea apa dintr-un rau
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, n-ar avea curaj să bea mai mult de o cană din apa oricărui râu din România, din cauza poluării pânzei freatice Foto cu caracter ilustrativ: Guliver/GettyImages

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a explicat vineri seara la Digi24 că toate deșeurile importate și prelucrate ilegal în România, conținând adesea compuși toxici, sfârșesc prin a polua pânza freatică și constituie o amenințare la adresa sănătății și securității naționale. Sunt multe lacuri și râuri în România invadate de gunoaie, cu atât mai mult cu cât proprietarii de pensiuni au obiceiul de a deversa apa din fose în râuri.

„M-am spălat pe mână cu multe tipuri de apă din canalizări, ca să zic așa, ca să văd a ce miroase, ce se întâmplă”, a menționat Octavian Berceanu.

În acest context, el a fost întrebat din apa cărui râu ar avea curajul să bea, având certitudinea că e în regulă. „Poate aş bea de undeva din Făgăraş, de unde pleacă un râu. De unde pleacă, de la izvor. Dar după ce trece de prima pensiune, eu nu mi-aş mai permite să beau din apa aceea de râu”, a răspuns șeful Gărzii de Mediu.

„Din păcate, am fost pe munte, am fost pe văi şi foarte multe pensiuni deversează apa din fose în râuri. Că nu o fac ziua, că o fac noaptea la 12:00 şi dacă mergi în câte o staţiune şi dacă ai deschis geamul undeva la 12:00 - 1:00 noaptea, înnebuneşti de mirosul care există acolo şi te întrebi de ce nu miroase aşa şi în mijlocul zilei. Care e diferenţa între ora 12:00 ziua, în amiaza mare, şi 12:00 noaptea?” - a explicat Octavian Berceanu.

Practic, șeful Gărzii de Mediu a recunoscut că nu ar avea curajul să bea apă dintr-un râu din România. 

„Pot să beau o cană, dar asta doar aşa, ca să nu mă îmbolnăvesc, dar mai mult de o cană înseamnă boală pentru cei mai mulţi dintre noi. Asta este realitatea”, a arătat Octavian Berceanu.

El a spus că în cele două luni de când a preluat conducerea Gărzii de Mediu, s-a concentrat pe a scoate în evidență realitatea. „Să vedem ce avem. De aici, putem face strategii, de aici putem pleca mai departe, putem construi, putem remedia ce n-am reușit să facem în 30 de ani. Dar mai întâi trebuie să fim onești cu noi, să nu ne furăm căciula unul altuia, să punem realitatea pe masă, să vedem: ce avem, poluare în pânza freatică? Da. Masivă? Da. Avem o tensiune maximă la graniţele României. Vorbim de conflictul din Ucraina sau conflict militar în altă parte, dar nu ne uităm la faptul că ne intră aceste deşeuri în România și înseamnă mortalitate, înseamnă distrugerea mediului, distrugerea calităţii vieţii, pierderi de bani fantastice pentru noi”, a explicat Octavian Berceanu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri