Video Filmare extrem de rară: Un scafandru japonez a dat peste o creatură misterioasă din adâncul oceanului. „Dacă mă prindea, nu mai scăpam”

Data actualizării: Data publicării:
calamar uriaș înoată aproape de suprafață
Calamarii uriași pot avea până la 12 metri lungime. „Este foarte rar să îi vezi în viață”, a spus scafandrul. Captură foto: Yosuke Tanaka / Dive Resort T-style

În timp ce făcea scufundări în apele unui golf de pe coasta de vest a Japoniei, Yosuke Tanaka și soția sa, Miki, au dat „nas în cioc” cu un monstru marin foarte rar întâlnit: un calamar uriaș de peste doi metri lungime, scrie Newsweek.

Creatura care trăiește în mod normal în adâncurile oceanului înota într-o zonă cu multe alge. „Este foarte rar să îi vezi în viață”, a spus Tanaka.

Filmarea lui Yosuke arată un calamar uriaș care înoată sub apă în apropiere de suprafața apei cu tentaculele sale lungi. „Eram așa de entuziasmat”, a exclamat Yosuke. „Și m-am simțit îngrozit pentru că avea brațe foarte groase – dacă mă prindea, nu aș mai fi putut să scap.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Judecând după mărimea creaturii, un cercetător de la Muzeul Național al Naturii și Științei din Tokyo a spus pentru NHK news că animalul avea cel mai probabil 1 sau 2 ani.

Tanaka a spus că, deși calamarul uriaș avea aproape doi metri și jumătate, specimenul era destul de mic pentru această specie, care poate atinge și 12 metri.

Despre calamarul colosal (Mesonychoteuthis hamiltoni) se crede că poate ajunge la o greutate și lungime și mai mari decât calamarul uriaș, cu toate că nimeni nu a văzut vreodată un specimen ajuns la maturitate, potrivit lui Jon Ablett, specialist în moluște și cefalopozi al Muzeului de Istorie Naturală de la Londra.

131 de milioane de calamari uriași sunt mâncați anual de cașaloți

În ciuda dimensiunii lor formidabile, calamarul uriaș este foarte greu de găsit – de aceea, este foarte dificil de presupus cât de mulți sunt în ocean. Cea mai bună estimare este obținută prin studierea stomacului cașaloților, principalul prădător al calamarilor uriași.

„Un studiu realizat de Clyde Rober și Elizabeth Shea estimează că până la 131 de milioane de calamari uriași devin hrană pentru cașaloți în fiecare an”, a spus Ablett.

calamar-uriaș2
În ciuda dimensiunii lor formidabile, calamarul uriaș este foarte greu de găsit – de aceea, nu se cunoaște cu siguranță cât de mulți sunt. Captură foto: Yosuke Tanaka / Dive Resort T-style

Calamarul uriaș se găsește în toate oceanele lumii, însă cei mai mulți se întâlnesc în apele din jurul Noii Zeelande, Japoniei, Africii și în Atlanticul de Nord. Din cauză că trăiește departe de ochiul omului, cunoaștem foarte puține lucruri despre această specie.

„Mă simt foarte norocos să îl fi întâlnit chiar și numai o singură dată în viață”, a spus Tanaka. „Sper că asta va clarifica puțin misterul acestui calamar și sper că mulți scafandrii vor vizita zona.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri