Garda Naţională de Mediu a identificat posibila sursă de poluare a aerului din Capitală, din noaptea de sâmbătă de duminică

Data actualizării: Data publicării:
poluare in bucuresti foto facebook garda nationala de mediu
Poluare în București: Foto: Facebook Garda Națională de Mediu

Garda Naţională de Mediu (GNM) a identificat posibila sursă de poluare a aerului din București, ce a dus la înregistrarea unor valori peste medie ale poluanţilor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi anume o topitorie ce nu funcţiona în perioada controlului, dar pentru care fusese aplicată anterior o sancţiune, informează Agerpres.

"(...) echipele de permanenţă ale Gărzii Naţionale de Mediu din cadrul comisariatelor Ilfov şi Bucureşti au controlat, în cursul nopţilor de 23 spre 24, şi 24 spre 25 octombrie, zonele unde senzorii de măsurare a calităţii aerului arătau depăşiri foarte mari, Militari, Bragadiru, Rahova şi Colentina. În urma verificărilor, echipa de permanenţă a comisariatului judeţean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcţiona în perioada controlului, aceasta fiind sancţionată anterior de către reprezentaţii GNM - CJ Ilfov. În acest caz a fost propusă şi întocmirea unui de dosar penal. Ulterior, comisarii GNM s-au deplasat în zona Sinteşti - Ilfov, în apropiere de strada Zlătari, unde s-a constatat un miros foarte puternic. Nu s-a putut identifica în perioada controlului sursa exactă de poluare", a menţionat instituţia.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat, duminică, faptul că, în cursul nopţii de 24 spre 25 octombrie, aproximativ între orele 20:00 - 00:00, concentraţiile poluanţilor monitorizaţi în cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) au înregistrat creşteri la aproape toate staţiile de monitorizare.

Valoarea concentraţiilor de PM 2,5 raportată la cea a PM 10 (aproximativ 80%) indică existenţa unor procese de ardere desfăşurate la începutul serii, creşterea concentraţiilor fiind favorizată de dispersia deficitară a poluanţilor, calmul atmosferic fiind aproape total instaurat de la ora 18:00.

"Nu au fost depăşite valorile limită, cu excepţia PM 10 unde concentraţia medie zilnică a depăşit valorile limita la staţiile B6 (60 micrograme/mc) şi B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate ulterior de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referinţă. Evoluţia concentraţiilor (PM10, PM 2,5 NO2, CO, benzen) şi a indicatorilor meteo indica posibile cauze traficul rutier şi încălzirea rezidenţială cu lemne din zonele periferice Bucureştiului. Deşi emisiile de poluanţi nu au fost semnificative, factorii meteo au influenţat dispersia poluanţilor şi au condus la aceste creşteri faţă de zilele precedente. Echipele de permanenţă ale Gărzii Naţionale de Mediu sunt pregătite să facă verificări şi în această noapte dacă senzorii vor indica din noi depăşiri ai parametrilor calităţii aerului", a scris pe Facebook, ministerul de resort.

Este pentru a doua oară în această săptămână când emisiile poluanţilor înregistraţi în Bucureşti depăşesc valorile normale. Astfel, în noaptea de 22 spre 23 octombrie, staţiile independente pentru măsurarea calităţii aerului au înregistrat depăşiri pentru poluarea cu particule PM 10 şi PM2,5, de aproape 350%. Cele mai mari valori s-au înregistrat la staţia din Bragadiru (creştere de 347% la PM 2,5, respectiv de 236% la PM 10).

Valoarea limită anuală ce trebuia atinsă până la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.

Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.

De asemenea, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase pentru sănătate, întrucât pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

În România, conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea ţintelor anuale de PM2.5 este stabilită la 25 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală ce trebuia atinsă până la data de 1 ianuarie 2020 era de 20 micrograme/mc.

Indicele de Calitate a Aerului (ICA) atrage atenţia asupra spaţiilor cu probleme de calitate a aerului şi se determină pe baza concentraţiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 şi PM10 înregistrate prin staţii de trafic şi urbane. Aceste indice se calculează pe baza metodologiei franceze ce stă la baza CAQI - Common Air Quality Index. În prima etapă a proiectului, ICA este furnizat de valorile înregistrate pentru PM2,5 şi PM10, urmând ca valorile gazelor să fie adăugate după finalizarea testelor.

Conform datelor oficiale, în acest moment, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) cuprinde 148 de staţii în funcţiune, din care opt puncte amplasate în Bucureşti, în zonele: Cercul Militar Naţional, Lacul Morii, Titan, Baloteşti, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei şi Berceni.

Reţeaua se va extinde cu 17 noi staţii, printr-o investiţie în valoare de 81 de milioane de lei, sumă ce va acoperi şi implementarea unui sistem de prognoză a calităţii aerului, a anunţat, recent, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...