METEOPEDIA. Când a fost înregistrată oficial prima tornadă din România

Data publicării:
tornada

Tornadele sunt fenomene pe cât de spectaculoase, pe atât de înspăimântătoare. Ele au aspectul unei coloane înguste sau al unei pâlnii întoarse, care se rotește cu mare viteză, iar norii cumulonimbus și praful îi conferă o culoare cenușie. În general se produc între 20 și 60 de grade latitudine nordică şi sudică şi pot să dureze chiar mai mult de o oră. Viteza vântului este cuprinsă între 60 si 400 km/h, dar cu ajutorul sateliților s-au măsurat si viteze de 500 km/h.

Cele mai numeroase tornade se formează în partea centrală a SUA și în Australia, dar mai apar și în Japonia, în Africa de Sud și în Europa.

În SUA, anual se produc între 800 și 1.200 tornade, cele mai multe pe așa-numită Alee a Tornadelor, dar numai o treime sunt periculoase.

Nici România nu este ferită de astfel de fenomene.

Chiar şi Mihail Sadoveanu povesteşte în nuvela Hanul Ancuţei despre Balaurul cu coada subţire a cărui răsuflare sorbea şi juca în slavă clăi de fân, acoperişuri de case şi copaci desrădăcinaţi.

Tornadele au fost recunoscute oficial în România după introducerea radarului Doppler în observaţia meteorologică, iar prima a fost cea de la Făcăieni din august 2002. De atunci au fost zărite tornade în multe zone din ţară şi trombe în apropierea litoralului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri