Metoda inedită prin care Portugalia se pregătește să evite incendii de proporții

Data actualizării: Data publicării:
capre contra incendiilor in portugalia
Foto: captură TV

Valul de căldură de vara trecută a bătut toate recordurile în Europa, cu temperaturi fierbinți care aproape au topit unele regiuni. Căldura extremă creează condițiile perfecte pentru incendii de pădure, precum cele care au afectat Portugalia în ultimii ani.  Vegetația uscată și neglijată înseamnă astfel una dintre marile amenințări. Regiunea muntoasă Coimbra e în mod special vulnerabilă. Lupta cu flăcările e costisitoare și uneori ineficientă. Așa că proprietarii de terenuri, precum Luis Fontinha, s-au orientat către o veche metodă de prevenire a incendiilor. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

În Portugalia, în munții de lângă Coimbra, caprele au un rol esențial în prevenirea incendiilor forestiere. Cele 80 de animale se hrănesc cu iarbă și vreascuri. Așa că rumegă vegetația ușor inflamabilă și creează astfel bariere naturale împotriva focului.

„Sunt mândru de ceea ce fac. Asta e tot. Caprele pot fi, cred eu, parte a mijloacelor de prevenire a incendiilor forestiere”, spune Luis Fontinha, crescător de capre.

Crescător de capre, după un incendiu devastator

Își amintește de ultimul mare incendiu. În 2017, flăcările au mistuit porțiuni întinse din pădurile de aici și jumătate de milion de hectare în toată țara. Adică mai mult ca niciodată. Pe atunci, Luis încă lucra în construcții. După ce și-a pierdut depozitul și utilajele în incendiu, a luat viața de la capăt.

Astăzi, bărbatul de 40 de ani crește capre - așa cum a făcut și bunicul său înaintea lui. Pentru că majoritatea localnicilor au emigrat, nu mai e nimeni care să îngrijească terenurile agricole și să le curețe de vegetația uscată, principalul combustibil al incendiilor pe timpul verii. Până acum, barierele ignifuge au fost realizate cu utilaje extrem de costisitoare.

„Caprele fac exact același lucru, dar în plus, cresc valoarea și interesul pentru zonele din centrul țării, care au fost abandonate și sunt pustii de zeci de ani”, spune Luis Fontinha.

A lăsat IT-ul la 35 de ani, ca să devină fermier

Și Avelino Rego și-a schimbat meseria pentru a preveni incendiile forestiere. A renunțat la jobul de specialist IT și s-a mutat înapoi la părinți, în munți. Astăzi, bărbatul de 35 de ani e crescător de animale.

„Obișnuiam să mă plâng că nu se face suficient pentru protejarea naturii. Până când mi-am dat seama că nici eu nu fac nimic. Și am decis să mă ocup de acele lucruri pe care alții le neglijează”, spune Avelion Rego, devenit acum fermier.

Și-a propus să demonstreze că Maronesa - o rasă locală de bovine monate - poate preveni, de asemenea, incendiile. Și aceste animale se hrănesc cu iarbă și arbuști.

„Cred că eforturile noastre vor fi recunoscute și public, facem un bine societății și vom fi susținuți și economic pentru munca noastră”, spune Avelino Rego.

De ce Portugalia este țara europeană cea mai afectată de incendiile de vegetație

Montis - o asociație de protejare a naturii, din care face parte și Avelino - a cumpărat terenuri agricole. Acești stejari tineri, spre exemplu, vor crește mari și puternici după toaletare. În umbra lor va crește iarbă mai puțină - adică mai puțin material inflamabil.

„Probabil că știu că nu vor primi niciun ban. Dar sunt dispuși să accepte o altă abordare. Așadar, încercăm să demonstrăm că și cu sume mici de bani, putem preveni incendiile de mare amploare”, spune Henrique Pereira dos Santos, de la Asociația de conservare a naturii Montis.

Portugalia este țara europeană cel mai puternic afectată de incendiile de vegetație. În cooperare cu pompierii, oamenii de știință de la Universitatea Coimbra analizează cauzele declanșării focului. Așa au aflat că monoculturile, clima și depopularea rurală joacă un rol major.

„Dacă nu ne gestionăm mai bine pădurile, este posibil să avem de înfruntat incendii și mai mari în condiții meteorologice extreme”, avertizează Luciano Lourenço, de la Universitatea din Coimbra.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...