Peste 1.500 de specii de plante și animale marine sunt în pericol de extincție. „Arată că avem un impact chiar devastator”

Data publicării:
Marine Life in the Red Sea
Foto: Profimedia Images

Efectele activităţii umane, de la schimbări climatice la poluare, sunt „devastatoare” pentru viaţa marină, iar drept urmare o zecime din plantele şi animale subacvatice evaluate până în prezent sunt ameninţate cu dispariţia, se arată în cea mai recentă ediţie a Listei Roşii a Speciilor Ameninţate, publicată vineri, potrivit Reuters.

Lansarea raportului coincide cu un summit ONU pentru natură desfăşurat la Montreal, în cadrul căruia secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat statele lumii să pună capăt „orgiei distrugerii” şi să adopte un acord privind sistarea şi inversarea tendinţei de distrugere a habitatelor.

Peste 1.550 din aproximativ 17.903 specii de plante şi animale marine evaluate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt în pericol de extincţie, potrivit celei mai recente Liste Roşii, care funcţionează asemenea unui barometru al biodiversităţii şi este publicată de mai multe ori pe an, conform Agerpres.

„Arată că avem un impact chiar devastator asupra speciilor marine”, a precizat pentru Reuters Craig Hilton-Taylor, directorul Listei Roşii a UICN.

„Sub apă, nu poţi vedea ce anume se întâmplă efectiv. Şi astfel, evaluarea statutului speciilor ne oferă un indicator real a ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo, iar veştile nu sunt bune”, a mai spus el.

Craig Hilton-Taylor a precizat că procentul speciilor marine în pericol de extincţie este probabil mai ridicat decât informaţiile actuale, întrucât, până acum, au fost analizate în mare parte specii răspândite de peşti, care nu sunt momentan în pericol.

Populaţia de dugong, un mamifer plinuţ şi ierbivor de culoare gri, denumit şi vacă de mare, a scăzut sub 250 de adulţi în estul Africii şi la mai puţin de 900 de exemplare în teritoriul francez Noua Caledonie, a precizat IUCN.

Printre ameninţările cu care se confruntă această specie se numără pierderea principalei surse de hrană - iarba de mare - din cauza exploatărilor şi producţiei de petrol şi gaze în Mozambic şi a poluării în urma exploatării miniere a nichelului în Oceanul Pacific.

Cea mai recentă Listă Roşie a evaluat pentru prima dată specii de gastropode marine din familia Haliotidae, un tip de moluscă vândută ca fruct de mare de lux, şi a descoperit că circa 44% dintre acestea sunt în pericol de extincţie. Valurile de căldură, devenite din ce în ce mai severe şi mai frecvente, au provocat mortalitate în masă în rândul acestei specii, întrucât au dus la proliferarea bolilor şi la moartea sursei de hrană, a precizat UICN.

Coralul-pilon, o specie din Marea Caraibilor care seamănă cu stalactitele, a coborât două categorii de la „vulnerabil” la „în pericol critic”. Populaţia acestei specii s-a redus cu peste 80% în cea mai mare parte a habitatului începând cu 1990 în contextul fenomenelor de albire şi îmbolnăvire a coralilor.

„Statutul dezastruos al acestor specii ar trebui să ne şocheze şi să ne facă să acţionăm urgent”, a spus Amanda Vincent, preşedinta Comitetului de conservare marină din cadrul Comisiei pentru supravieţuirea speciilor a UICN.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...