Planeta Marte ar fi putut să găzduiască gheţari uriaşi în urmă cu mai multe miliarde de ani. Asemănări cu urmele ghețarilor pe Terra

Data actualizării: Data publicării:
Planeta Marte
Planeta Marte Foto: Getty Images

Văile de pe planeta Marte ar fi putut să fie sculptate de gheţari, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature Geoscience, informează AFP, preluată de Agerpres. Oamenii de știință au descoperit indicii pe Terra, care i-au condus la acesastă concluzie.

Sonda americană Mariner 9 a descoperit în 1971 o vastă rețea de văi pe Marte, care continuă să îi fascineze pe oamenii de ştiinţă și azi. Potrivit teoriei dominante, văile ar fi rezultatul unei eroziuni a solului marţian, cauzată de apa care ar fi curs la suprafaţa "Planetei Roşii" în urmă cu mai multe miliarde de ani, fapt ce ar indica existenţa, pe atunci, a unei clime calde şi umede.

Într-adevăr, în comunitatea ştiinţifică este aproape unanim acceptat că Marte a avut în trecutul său apă din abundenţă în stare lichidă, cu lacuri, râuri şi chiar un ocean vast, care ar fi acoperit majoritatea câmpiilor din emisfera nordică a planetei.

"De aproximativ 40 de ani, presupunem că râuri curgeau în trecut pe Marte, erodând solul şi creând toate acele văi", a explicat Anna Grau Galofre, cercetătoare la Universitatea British Columbia din Canada şi coordonatoare a studiului.

"Însă există sute de văi pe Marte, iar ele sunt foarte diferite unele de altele", a continuat aceeaşi specialistă într-un comunicat al universităţii canadiene, sugerând că procese diferite au putut să ducă la apariţia văilor marţiene.

Pentru a afla mai multe informaţii despre ele, cercetătorii canadieni şi americani au analizat cu ajutorul unui algoritm peste 10.000 de văi marţiene şi au evidenţiat, pentru unele dintre ele, o similitudine cu canalele subglaciare de pe insula Devon, situată în teritoriul canadian Nunavut, la aproximativ 1.500 de kilometri de Polul Nord.

În acelaşi fel, anumite văi marţiene ar fi putut fi fasonate, în urmă cu 3,8 miliarde de ani, de gheţari, de fapt de scurgerea apelor rezultate din ghetar

gheţii. Clima de atunci ar fi putut fi, deci, mult mai rece decât estimările de până acum ale oamenilor de ştiinţă, iar gheaţa ar fi putut fi prezentă la suprafaţa "Planetei Roşii".

Vestea bună este, potrivit autorilor studiului, că gheaţa poate să acţioneze ca un protector al acestor canale, iar astfel de condiţii ar fi putut să favorizeze apariţia unor forme de viaţă în trecutul îndepărtat al planetei Marte.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Un bucureștean a reclamat o parcare ilegală, dar s-a trezit tot el amendat: „Prima și ultima mea sesizare la...
Newsweek
Cum primești pensie dacă ai lucrat și în afara țării? Ce faci dacă nu găsești bilete de tratament?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu