Video Tigrul platanului a invadat unele orașe. În Cluj, arborii plantați din fonduri europene au favorizat înmulțirea insectei

Data actualizării: Data publicării:
ID75483_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Tigrul Platanului (Corythucha ciliata). Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tigrul platanului a invadat din nou orașele din România. În Cluj Napoca, de exemplu, oamenii au făcut deja mai multe reclamații la primărie. Tigrul platanului sau ploșnița dantelată este o insectă care a cunoscut o înmulțire fără precedent, în zona Clujului, înca din vara anului 2021.

Tigrul platanului a invadat mai multe orașe din țară. 
 
-„Sunt foarte multe adică cel puțin la momentul actual în apartamente sunt foarte multe musculițe din astea”. 

-„Și pentru copii e deranjantă și acum în perioada de primăvară, vară, toamnă...din păcate tot timpul apare și pe haine și când ieșim afară și e foarte cald, ne umplem de insecte din acelea”. 

Reporter: Vă deranjează? 

-„Da, și mai ales pe copii! Deci nu mi se pare în regulă”. 

Specialiștii spun cât de greu se scapă de insecte. 

Adrian Ruicănescu, doctor cercetător: „Din păcate, nu putem să scăpăm prea ușor, fiind niște specii invazive care s-au acomodat în ambientul nostru și datorită faptului că există o predilecție a edililor de a planta acești platani în orașe, specia asta se va înmulți din ce în ce mai mult”. 

Bianca Timșa, jurnalist Digi24: Aici au fost plantați zeci de platani care au favorizat apariția tigrului platanului. Fiind o modernizare din fonduri europene, arborii nu pot fi tăiați minim cinci ani. 

Arborii au fost plantați în mai multe cartiere din oraș în cadrul unei campanii de înverzire a Clujului. 

Iulia Perșa, reprezentant primărie: „Chiar săptămâna viitoare avem programată o acțiune de combatere a acestor insecte”. 

Mușcăturile insectelor pot fi destul de supărătoare. 

Delia Ciucă, medic de familie: „Dacă ne înțeapă, atunci sigur că putem să utilizăm spray-uri care ne feresc de această senzație neplăcută de tip arsură”. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri