Ungaria, cu ochii pe Roşia Montană. Guvernul de la Budapesta cere României să respecte normele europene

Data publicării:
rosia montana de refolosit

Protestele din România faţă de exploatarea zăcămintelor aurifere de la Roşia Montană stârnesc reacţii şi din partea autorităţilor ungare. Potrivit agenţiei MTI, guvernul de la Budapesta condus de Viktor Orban le cere oficialilor români să respecte regulile europene în domeniul minelor de aur.

Executivul maghiar cere de asemenea ca bunurile culturale aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană să fie protejate.

Potrivit autorităţilor ungare, exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică. Budapesta aminteşte în acest sens de poluarea cu cianuri produsă în anul 2000 la o mină românească de aur din Baia Mare, pentru care statul român a primit o condamnare la CEDO.

Incidentul de atunci a distrus aproape toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei. 100.000 de metri cubi de apă de tratare conţinând cianuri libere şi componenţi ai cianurii au fost eliberaţi în urma ruperii unui baraj, decimând mii de tone de peşte în România, Ungaria şi Serbia, şi poluând multe cursuri de apă.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri