Pentagonul lucrează la tehnologia care colectează energie prin panouri solare în spațiu. Cristian Presură: E un vis din anii '60

Data publicării:
Solar Array Panels Over Earth (NASA, International Space Station, 01/01/11)
Pentagonul testează la tehnologia care va permite captarea energiei solare în spațiu. Foto: Profimedia Images

Pentagonul se implică în cercetarea privind producerea de energie ieftină și nepoluantă. Potrivit CNN, specialiștii armatei americane au testat deja cu succes un panou solar de mărimea unei cutii de pizza în spațiu care colectează energie de la Soare și într-o zi ar putea s-o transmită pe Pământ cu ajutorul unor unde laser.

Ultimele experimente arată că panoul de 30x30 centimetri este capabil să producă 10 wați de energie transmisibilă. Cantitatea este suficientă pentru a alimenta o tabletă însă proiectul își propune lansarea unui sistem de panouri care, dacă va fi suficient de extins, ar putea revoluționa atât modul în care este generată electricitatea cât și cel în care aceasta este distribuită în colțurile izolate ale Pământului, relatează Hotnews care citează CNN.

Fizicianul Cristian Presură spune că, în principiu, această tehnologie ar putea fi folosită pentru a alimente zonele afectate de pene extinse de curent, precum s-a întâmplat recent în Texas.

“Dacă costurile ne vor permite pe viitor, da. Dar este foarte scump. Vorbim de astfel de panouri solare care trebuie puse pe orbită în jurul Pământului și nu aproape pe orbita joasă, ci mai departe, pe orbita geostațională eventual, în așa fel încât ele să fie luminate aproape tot timpul de soare. Asta presupune costuri foarte mari.

Cei de la Pentagon au verificat că anumite elemente tehnice funcționează din acest lanț. Este un vis pe care îl avem din anii ’60, pentru că de atunci au apărut primele astfel de experimente și nu este încă realitate.

Pe scară mică, în anumite situații, am putea să vedem așa ceva în câțiva zeci de ani. Dar nu pe scară largă. Pe scară largă este o problemă care trebuie să o rezolvăm, anume faptul că undele care pleacă de la antenă, care este un panou solar. Panoul solar primește energie solară și apoi transformă acea energie în unde electromagnetice de o frecvență ridicată. Cu ajutorul unei antene de la bord trimite acea energie către o antenă receptoare de pe Pământ.

Datorită fenomenului de difracție a undelor electromagnetice, antena de pe Pământ trebuie să fie de aproximativ 1000 de ori mai mare decât antena de sus. Asta înseamnă că antenele de recepție trebuie să fie foarte foarte mari și asta le face, în esență, ineficiente în cele mai multe cazuri.

Doar în anumite cazuri când avem nevoie de așa ceva putem să construim.

Principalul avantaj este că acea energie poate fi redirecționată direct din spațiu acolo unde este nevoie aproape instantaneu. Antena din spațiu se orientează către zona în care vrea să trimită energia și dacă acolo în zona receptoare avem o antenă care să primească acea energie, atunci poate fi primită instantaneu.

În cazuri de probleme de urgență, cum a fost în Texas, acele locuințe ar fi putut primi instantaneu energie din spațiu", a declarat Cristian Presură.

Fizicianul consideră că producătorii de energie poluantă se vor reorienta către această sursă de energie, dacă ea va deveni fiabilă economic.

“Atunci își vor face chiar calculul economic. Înțeleg că este nepoluantă, așa cum înțelegem toți și se vor reorienta către acea manieră de a produce energie", a precizat acesta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri