Telescopul James Webb a făcut o fotografie uluitoare a planetei Uranus și a inelelor sale

Data publicării:
Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imaginea a planetei Uranus, în care se văd aproape toate inelele sale
Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imaginea a planetei Uranus, în care se văd aproape toate inelele sale. Foto: NASA

Telescopul spațial James Webb a surprins o nouă imaginea a planetei Uranus, în care se văd aproape toate inelele sale, relatează CNN.

Imaginea demonstrează capacitatea telescopului, a spus NASA, deoarece inelele mai puțn vizibile ale planetei au mai fost capturate doar de nava spațială Voyager 2 și de Observatorul W.M. Keck din Hawaii.

Uranus are 13 inele despre care se știe, iar 11 dintre ele sunt vizibile în noua imagine produsă de James Webb. Nouă inele sunt clasificate drept inele principale, în timp ce celelalte două sunt mai greu de capturat în imagini din cauza prafului din care sunt formate și nu au fost descoperite până la zborul misiunii Voyager 2 în 1986.

Alte două inele exterioare, slabe, care nu sunt vizibile în această ultimă imagine, au fost descoperite în 2007 din imaginile realizate de telescopul spațial Hubble, iar oamenii de știință speră ca și Webb să le fotografieze în viitor.

„Sistemul inelar al unei planete ne spune multe despre originile și formarea ei”, a spus Dr. Naomi Rowe-Gurney, cercetător la NASA.

„Uranus este o planetă foarte ciudată, cu înclinație laterală și fără căldură internă, așa că orice indicii pe care le putem obține despre istoria sa sunt foarte valoroase”, a adăugat ea.

Oamenii de știință anticipează că viitoarele imagini ale telescopului Webb vor putea capta toate cele 13 inele. De asemenea, Rowe-Gurney se așteaptă ca telescopul să descopere mai multe despre compoziția atmosferică a lui Uranus, ajutând oamenii de știință să înțeleagă mai bine acest gigant gazos neobișnuit.

Puternicul observator spațial NIRCam al telescopului poate detecta lumina infraroșie, care nu este vizibilă altfel pentru astronomi.

„Telescopul ne oferă capacitatea de a privi atât spre Uranus, cât și spre Neptun într-un mod complet nou, deoarece nu am avut niciodată un telescop de această dimensiune care să privească în infraroșu”, a spus Rowe-Gurney.

„Infraroșul ne poate arăta noi adâncimi și caracteristici care sunt greu de văzut de la sol, din cauza atmosferei, și invizibile pentru telescoapele care fotografiază în lumină vizibilă, precum Hubble”, a adăugat ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri