Video Un "șarpe" în mișcare în interiorul Soarelui, depistat de sonda Agenției Spațiale Europene. Care este explicația

Data actualizării: Data publicării:
Șarpe în interiorul Soarelui
Sonda Orbiter a detectat o mișcare bizară în interiorul Soarelui. Foto: European Space Agency/YouTube

Sonda Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene a detectat o mișcare ondulată identică modului de deplasare a unui șarpe pe suprafața Soarelui. Cercetătorii, și ei uluiți de ce a captat sonda în timpul celei mai apropiate treceri pe lângă stea, spun că ar putea fi vorba de erupții masive ale Soarelui, notează Science Alert.

Sonda a observat structura în mișcare pe 5 septembrie, în timpul deplasării numită periheliu în care apropierea de Soare devenea cea mai mică.

Pe măsură ce Solar Orbiter s-a apropiat, a captat o linie ondulată care se propagă pe suprafața Soarelui.

Oamenii de știință din domeniul solar spun că acesta este un tub mai rece de plasmă aflat în plasma fierbinte din jur a atmosferei Soarelui, legat de câmpurile magnetice solare.

Videoclipul arată plasma șerpuind pe suprafața Soarelui dintr-o parte în alta, urmând un filament al câmpului magnetic solar.

„Plasma curge dintr-o parte în alta, dar câmpul magnetic este ondulat. Așa că se obține această schimbare de direcție, deoarece privim în jos o structură șerpuitoare”, explică astronomul David Long, de la University College London, din Marea Britanie, citat de Science Alert.

„Șarpele” solar le permite oamenilor de știință să vadă câmpul magnetic în mișcare, dar o dată ce se îndepărtează devine și mai intrigant.

La scurt timp după ce filamentul s-a deplasat pe suprafața Soarelui, punctul său de pornire a erupt într-o emisie de masă coronară, trimițând plasmă în spațiu.

Aceste erupții sunt de obicei asociate cu petele solare, regiuni de linii de câmp magnetic concentrate pe suprafața Soare. Aceste linii de câmp magnetic se încurcă, se rup și se reconectează, producând emisii de masă coronală și uneori erupții solare.

Este posibil ca „șarpele” să fi fost conectat cumva la una dintre cele mai puternice emisii detectate de Solar Orbiter de când a fost lansat în februarie 2020, scrie Science Alert.

Pe linia de foc se mai află și sonda solară Parker de la NASA. Cercetătorii urmează să studieze ce a captat și aceasta în timpul erupției uriașe.

Între timp, următorul periheliu al Solar Orbiter urmează să aibă loc în aprilie 2023.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri