VIDEO. Construirea liftului spațial. Cercetătorii chinezi susțin că au dezvoltat o fibră care poate susține „160 de elefanți”

Data actualizării: Data publicării:
lift-spatial

În septembrie, Japonia a anunțat că urma să testeze un ascensor spațial pe care îl construiește în scopul de a transporta materiale și oameni de pe Pământ spre Stația Spațială Internațională. Acum, oamenii de știință chinezi susțin că au reușit să obțină un tip de fibră care poate susține o greutate de peste 800 de tone.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Anunțul a fost făcut de o echipă de cercetători chinezi din cadrul Universității Tsinghua din Beijing. Fibra ar putea fi folosit pentru sistemul de urcare al liftului, scrie publicația South China Morning Post.

Potrivit oamenilor de știință, fibra este compusă din nanotuburi de carbon. Doar un singur centimetru cub din această fibră, care nu cântărește mai mult de 1,6 grame, poate suține echivalentul a „160 de elefanți”.

„Vorbim de o revoluție”, a declarat publicației citate Wang Changqing, un cercetător din cadrul Universității Politehnice din Xian, care a făcut parte din echipa Universității Tsinghua.

Cercetătorii de la Beijing au reușit să obțină o fibră „ultralungă” din nanotuburi de carbon despre care spun că are o rezistență fără precedent. „Este evident că rezistența la tracțiune nanotuburilor de carbon este de 45 de ori mai mare decât a altor materiale”, se arată într-un fragment din cercetare, publicat în revista Nature Nanotechnology.

Nanotuburile de carbon sunt molecule cilindrice alcătuite din atomi carbon care sunt dispuși în forme hexagonale.

Wang Changqing spune că sistemul de transport al ascensorului ar avea nevoie de mai mult de 30.000 de kilometri de cablu.

În 2016, chinezii au construit un lift impresionant la Barajul celor Trei Defileuri, cel mai mare construcție hidrotehnică din lume. Ascensorul are 113 metri înălţime, o lungime de 120 de metri şi cântăreşte peste 15.000 de tone.

Liftul spaţial la care lucrează Japonia ar urma să se deplaseze cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, iar o călătorie până la Staţia Spaţială Internaţională va dura 8 zile.

Japonezii spun, însă, că acesta va fi mai sigur şi mai ieftin decât transportul cu racheta. Costul mediu al unui kilogram transportat cu racheta este de 22.000 de dolari. În cazul liftului spaţial, acesta va scădea la 200 de dolari.

Consultantul tehnic al proiectului, gigantul japonez Obayashi, mai este implicat într-un proiect similar – propriul lift spaţial – care va fi gata până în 2050.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri