VIDEO. Primul pacient cu cip Neuralink în creier reușește să controleze laptopul cu puterea minții

Data publicării:
Primul om cu cip cerebral implantat de medici arată cum își folosește gândurile pentru a controla laptopul. Foto: X
Primul om cu cip cerebral implantat de medici arată cum își folosește gândurile pentru a controla laptopul. Foto: X

Un bărbat paralizat de la umeri în jos căruia i-a fost implantat un cip dezvoltat de Neuralink, startup-ul lui Elon Musk, poate controla un calculator cu puterea minții. Compania miliardarului a demonstrat asta într-un videoclip în care pacientul joacă șah online, fără nici cea mai mică mișcare, scriu BBC și Sky News.

Neuralink a publicat un videoclip de nouă minute în care un bărbatul paralizat mișcă un cursor pe ecranul unui laptop cu puterea minții. Mai mult decât atât, el joacă șah și schimbă melodiile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Noland Arbaugh are 29 de ani și a rămas paralizat de la umeri în jos după un accident care a avut loc acum opt ani, în timpul unei scufundări.

Arbaugh a primit implantul de la companie în luna ianuarie.

„Operația a fost super ușoară”, a spus Arbaugh, în videoclipul difuzat pe platforma de socializare X a lui Musk, referindu-se la procedura de implantare.

„Am fost externat din spital o zi mai târziu. Nu am tulburări cognitive”, a adăugat el.

Arbaugh a spus că „practic renunțasem la jocul Civilization VI, dar voi toți [Neuralink] mi-ați dat posibilitatea să fac asta din nou și am jucat timp de opt ore în acea zi”.

„Deja mi-a schimbat viața”, a completat el.

Cu toate acestea, Arbaugh spune că noua tehnologie „nu este perfectă” și că „s-au confruntat cu unele probleme”.

„Nu vreau ca oamenii să creadă că acesta este sfârșitul călătoriei, mai este mult de lucru, dar mi-a schimbat deja viața”, a adăugat el.

„Practic, a fost ca și cum aș folosi forța pe cursor și l-am putut face să se miște oriunde voiam. Privesc doar undeva pe ecran și se mută acolo unde mi-am dorit, ceea ce a fost o experiență atât de sălbatică atunci când s-a întâmplat prima dată”, a mai mărturisit el.

Compania americană a implantat cu succes un cip în creierul primului său pacient uman în luna ianuarie, după ce a primit aprobarea de recrutare pentru studii pe oameni în septembrie 2023.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri