Flacăra olimpică a ajuns în România. Ultimele pregătiri pentru Festivalul Olimpic al Tineretului european

Data publicării:
03022013 20festival-47387

Actualizare: Flacăra olimpică a ajuns în România la prânz, după ce ieri a fost aprinsă la Atena. Flacăra va rămâne în țara noastră până în 9 februarie.

____________________

Mai sunt de efectuat doar câteva lucrări la patinoarul olimpic din Poiana Brașov. Festivalul înseamnă un efort organizatoric uriaș, pentru că oficialii europeni au cerut baze sportive moderne.

Competițiile sportive vor fi transmise în întreaga Europă. Digi Sport va transmite întregul festival, care va avea loc în perioada 17-22 februarie.

Astăzi, în jurul orei 14.00, flacăra olimpică ajunge în România. Torţa a fost aprinsă ieri, într-o ceremonie pe Stadionul Panathinaikos din Atena.

Simbolul Jocurilor Olimpice moderne a fost preluat apoi de primarul Braşovului, George Scripcaru.

După ce va ajunge în România, flacăra va fi expusă, timp de o săptămână, în faţa sediului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Apoi, făclia fi dusă la Braşov, unde va rămîne aprinsă pe toată durata Festivalului Olimpic al Tineretului European. 910 sportivi din 45 de ţări vor concura în probe de schi, snowboarding, patinaj artistic sau hochei pe gheaţă. Competițiile vor fi transmise de DigiSport.

Sport de înaltă clasă în România

Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezintă unul dintre puţinele momente în care ochii din lumea sportului sunt aţintiţi spre România. Din cauza lipsei unor arene la standarde înalte sau a infrastructurii adecvate, doar câteva evenimente majore au fost organizate în ţara noastră. Și când totuşi s-a întamplat acest lucru, Bucureștiul a deţinut monopolul, fie că a fost vorba despre finala Europa League de anul trecut, despre Universiada mult dorită de Nicolae Ceauşescu sau despre finala Cupei Davis, în care Ilie Năstase şi Ion Ţiriac au ratat Salatiera de Argint.

Europa League

După mulți ani în care am văzut sport de mare clasă doar la televizor, România a organizat în 2012 finala celei de a doua competiții fotbalistice continentale, Europa League. Două grupări spaniole au făcut spectacol în Capitală, în fața celor peste 52.000 de spectatori din tribune.

Atletico Madrid a învins pe Athletic Bilbao clar, cu 3-0, dar toată lumea s-a bucurat de fotbal. Cei 20.000 de turiști iberici au dictat ritmul străzilor bucureștene. S-au băut 200.000 de litri de bere, hotelurile au fost pline timp de trei zile, iar comercianții au avut profit de 10 milioane de euro.

Potul cel mare a fost câștigat însă la capitolul imagine.

Evenimentul a fost organizat ca la carte, iar acum Arena Națională este pe lista scurtă a stadioanelor care ar putea găzdui meciuri la campionatul european de fotbal din 2020, primul din istorie care se va disputa în nu mai puțin de 13 țări.

Cupa Davis

În 1972, arena de tenis Progresul și-a trăit momentul de glorie. Pe zgura bucureșteană s-a disputat finala Cupei Davis, prima organizată de o țară est-europeană. A fost meritul celebrilor Ilie Nastase și Ion Tiriac pentru că România a ajuns până acolo.Tribunele de la Progresul au mai fost modernizate încă o dată în 1981, pentru meciurile de tenis de la Jocurile Mondiale Universitare de vară. Atunci a fost vorba despre ambiția lui Nicolae Ceaușescu de a organiza un astfel de eveniment, la numai patru ani de la cutremurul care devastase țara.

Universiada de vară din 1981

Festivitatea de deschidere și multe dintre competiții s-au desfășurat pe fostul stadion 23 August, care fusese și el recent modernizat și putea primi nu mai puțin de 80.000 de spectatori. Startul jocurilor a fost dat chiar de Ceaușescu, iar flacăra a fost aprinsă de Nadia Comăneci.

Zeița de la Montreal n-a impresionat doar la festivitate - a câștigat 5 medalii de aur la gimnastică. La Universiada de la București au asistat nu mai puțin de 200.000 de spectatori, pentru a-i vedea la lucru pe cei 2.912 sportivi.

Profit pentru hotelieri

Competiţiile olimpice de la Braşov înseamnă profit substanţial în primul rând pentru hotelierii din zonă. În satul olimpic, unde vor fi cazate toate delegaţiile străine, nu mai există nicio cameră liberă.

Hotelierii din Poiana Braşov se aşteaptă ca, în cele cinci zile de concurs, să dea lovitura. Aşa că se pregătesc intens pentru a-şi întâmpina oaspeţii.

„Cu ocazia FOTE vom fi plini, facem parte din satul olimpic. La noi vor fi cazaţi în jur de 700 şi ceva de persoane. Acum primim liste, meniuri şi tot ce trebuie. Îi aşteptăm cu mare drag, am înţeles că o parte din ei vor veni încă din 12 februarie, majoritatea, în schimb, vin în 16 şi în 17 încep concursurile”, a spus Daciana Pintilie, reprezentanta unui hotel.

În satul olimpic au fost incluse cele mai bune hoteluri din Poiana Braşov.

Nu toate unităţile de cazare au fost incluse însă în satul olimpic, aşa că turiştii mai pot găsi încă locuri în hotelurile şi pensiunile care nu au fost implicate în proiect. Aici, o noapte de cazare costă 120 de lei la trei stele şi 170 sau chiar 200 de lei la patru stele.

Baze sportive la standarde olimpice

Una dintre cele mai moderne baze pe care se va desfăşura Festivalul Olimpic al Tineretului European este Patinoarul Olimpic din Braşov. Acesta va găzdui competiţia de hochei pe gheaţă. A doua mare investiţie, în valoare de 15 milioane de euro, este trambulina K90 de la Râşnov. Aici au şi avut loc primele întreceri, în urmă cu două săptămâni.

Şi pârtiile din Poiana Braşov au fost modernizate. Tunurile cu zăpadă acoperă acum aproape tot domeniul schiabil, iar investiţia finaţată de guvern a ajuns la opt milioane de euro.

Infrastructura de lângă pârtia de sub teleferic a început să prindă contur. A fost montată o tribună de 150 de locuri, zilele următoare vor fi aduse şi restul plaselor de protecţie.

Tot în Poiana Braşov, sportivii se vor întrece la patinaj. Patinoarul nu este însă gata. Presaţi de timp, organizatorii au ales o construcţie simplă, gonflabilă. Lucrările de amenajare a patinoarului din Poiana Braşov sunt aproape de final. Pentru prima dată a fost ridicat un balon, sub care vor fi organizate probele de patinaj artistic şi cele de short track.

În Poiană este deja instalat comandamentul festivalului. Cel mai greu va fi cu infrastructura. Deplasarea de la Bucureşti la Braşov a delegaţiilor, cazarea celor 400 de voluntari din toată Europa şi transportul sportivilor către pârtia de biatlon de la Cheile Grădiştei sunt adevărate provocări pentru organizatori.

Festivalul va fi televizat în toată Europa, iar la ceremonia de deschidere este aşteptat şi Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Olimpic International. Mascota Festivalului este un urs carpatin, botezat Martin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri