Halep și Țiriac au vorbit despre dopaj și cazul Sinner: „S-a tratat diferit, toată lumea a văzut”. „Mă stupefiază dopingul legal”
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Te-ar putea interesa și:
Simona Halep a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la care a participat și Ion Țiriac, că modul în care a fost judecat de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) cazul de doping al italianului Jannik Sinner a fost diferit de modul în care a fost judecată speţa sa, precizând că nu este corect.
„Nu doar simt, chiar s-a tratat diferit cazul lui Sinner. Toată lumea a putut să vadă. Nu am nimic cu Sinner, chiar cred că poate fi o contaminare. Am trecut prin asta, ştiu cât de greu este şi cât de urât este şi ce se poate întâmpla. Dar modul lui de judecată a fost diferit faţă de al meu şi nu a fost corect nici faţă de mine, nici faţă de ceilalţi sportivi care au trecut prin acest infern acum doi ani. Atunci cred că am fost vreo 3-4 jucători cu aceeaşi situaţie. Sper ca în viitor să se judece la fel, indiferent că eşti numărul 1 sau numărul 200 mondial trebuie să fii tratat la fel”, a afirmat Halep, prezentă la tragerea la sorţi a tabloului turneului Ţiriac Foundation Trophy 2024 de la Bucureşti.
Halep, care a ispăşit o suspendare de 9 luni, redusă de la 4 ani, în urma unei testări pozitive la roxadustat, a menţionat că jucătorii tineri trebuie să fie foarte atenţi cu ceea ce consumă, notează Agerpres.
„Tinerilor le spun să facă aşa cum am făcut şi eu. Pentru că am fost foarte atentă întotdeauna, nu am luat nimic fără să mă asigur că e corect, bun şi curat. Dar a fost o greşeală, echipa mea mi-a dat aceste suplimente, probabil că responsabilitatea trebuia să fie a mea, să mă duc eu la laborator, dar nu cred că se duce niciun sportiv la laborator să le testeze. Pe cutia suplimentului nu scria că există vreo substanţă interzisă... Chiar îmi doresc să nu mai treacă nimeni prin aşa ceva pentru că a fost foarte urât şi foarte greu emoţional. E un subiect pe care vreau să-l las în urmă, am viaţa înainte şi sper să revin pe teren. Pentru nu ştiu cât timp, dar îmi doresc să revin”, a precizat ea.
În prezent accidentată la genunchi, Simona Halep speră să revină în circuitul WTA la finalul lunii octombrie: „E greu să spun acum când revin, pentru că încă sunt în recuperare cu genunchiul. Dar bănuiesc că la sfârşit de octombrie o să merg să joc un turneu în Hong Kong. Mi-aş dori tare mult, îmi e dor, simt lipsa competiţiei şi sper să fiu sănătoasă şi aptă să joc. Ăsta este planul”.
Italianul Jannik Sinner, numărul unu mondial al tenisului masculin, a fost găsit nevinovat de comiterea oricărei greşeli sau neglijenţe de un tribunal independent, după ce a fost depistat pozitiv la două controale antidoping în luna martie, a anunţat Autoritatea Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA).
Un tribunal independent a acceptat explicaţia lui Sinner conform căreia contaminarea cu o substanţă interzisă, clostebol, un agent anabolizant, a avut loc atunci când un membru al echipei sale a aplicat un spray fără prescripţie medicală pentru a trata o rană uşoară la începutul acestui an, a indicat ITIA într-un comunicat.
„Acest membru al echipei a aplicat spray-ul între 5 şi 13 martie, perioadă în care ei i-au oferit de asemenea masaje zilnice şi terapie sportivă lui Sinner, ceea ce a dus la o contaminare transdermică involuntară. După fiecare test pozitiv a fost dictată o suspendare provizorie. De fiecare dată, Sinner a contestat cu succes suspendarea provizorie şi astfel a putut continua să joace”, se arată într-un comunicat al ITIA.
La rândul său, fostul tenisman Ion Ţiriac a declarat că este „stupefiat” de dopingul legal, precizând că există jucători de tenis, dar şi alţi sportivi, care iau zeci de ani medicamente care conţin substanţe interzise, beneficiind de excepţii terapeutice pentru anumite boli.
„Pe mine mă stupefiază faptul că până acum nimeni nu a ridicat problema ce se întâmplă cu dopingul legal. Cum e posibil ca, după cum am fost eu informat, câştigătorul cursei de 100 m de la Jocurile Olimpice de la Paris (n.r. - americanul Noah Lyles) a avut 8 excepţii (n.r. - terapeutice). Adică de pe lista neagră tu ai voie să iei pastiluţa pentru că eşti puţin bolnăvior. O dată, de două ori, de trei ori... de opt ori? Nu. Spiritul AMA/WADA a fost că nu există pe jumătate însărcinat. Adică ori eşti însărcinată, ori nu eşti însărcinată. Deci nu există diferenţă, că eşti bolnav sau nu eşti bolnav. Dacă eşti, te duci la spital şi te tratezi, iar când ieşi poţi sau nu poţi să joci. Dar nu poţi ca tu să profiţi zeci de ani de nişte medicamente... Mă ocup puţin de treaba asta pentru că mă dezorientează complet. În tenis au fost jucători şi jucătoare, nu dau nume, care au avut tot timpul până la 8-9-10 excepţii. Nimeni nu poate să îmi spună mie că un părinte are un copil cu 10 boli şi nu îl duce la un doctor. Sau vine de la doctor şi zice că acel copil trebuie să ia insulină în fiecare zi toată viaţa. Cât e de în regulă? Pentru că această insulină îţi dă ţie un fir de păr mai mult decât ăluia din dreapta ta la concurs. Şi firul ăla de păr care a fost la 100 m la Jocurile Olimpice s-a dus dincolo de linie... din întâmplare s-a dus pentru cel care avea 8 excepţii”, a afirmat fostul tenisman, prezent la la tragerea la sorţi a tabloului turneului Ţiriac Foundation Trophy 2024 de la Bucureşti.
„Simona Halep dacă era deşteaptă spunea de la început: «Eu sunt pe teren, vorbiţi cu echipa, nu cu mine. Ce să iau eu în primul tur la US Open?». Dar a fost pozitivă, deci de undeva a venit. A venit de la echipă care i-a dat să bea ceva şi echipa a recunoscut după 3-6 luni. Nu cunosc exact situaţia lui Sinner, dar am vorbit cu nişte prieteni care ştiu mai bine situaţia... şi se pare că este foarte adevărat (n.r. - ce spune Sinner). Dacă Sinner ar fi băut acea substanţă, doar o linguriţă, sau dacă ar fi injectat un miligram, ar fi avut mult mai mult decât 0,000001 cât a avut el la testare. Deci există o diferenţă între treburi. Dar pentru mine cea mai importantă treabă este cu aceste excepţii. Când s-a înfiinţat AMA/WADA nu existau aceste excepţii terapeutice. Dar când ai deschis cutia Pandorei şi dai unuia un drept şi altuia nu se întâmplă ce ni s-a întâmplat cu Andreea Răducan, cu Halep... deci aici e problema cea mare. Sau să spună: «Luaţi, fraţilor, ce vreţi până crăpaţi. Să fiţi tot la fel. Pentru că undeva trebuie să fie o egalitate». Şi eu în momentul de faţă eu nu văd această egalitate”, a adăugat Ion Ţiriac.
Editor : Liviu Cojan
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.