A murit Martin Greenfield. Povestea supraviețuitorului de la Auschwitz, care a ajuns croitorul vedetelor şi al preşedinţilor americani

Data actualizării: Data publicării:
martin greenfield in atelierul de croitorie
Martin Greenfield, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz care a ajuns croitorul preşedinţilor şi al vedetelor din Statele Unite, a murit la vârsta de 95 de ani. FOTO: Captură Youtube

Martin Greenfield, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz care a ajuns croitorul preşedinţilor şi al vedetelor din Statele Unite, a murit la vârsta de 95 de ani, scrie BBC. La New York a condus unul dintre cele mai cunoscute ateliere de costume de pe planetă şi a îmbrăcat șase președinți americani, dar și numeroase vedete, printre care Frank Sinatra și Leonardo DiCaprio.

Greenfield a murit miercuri într-un spital din Long Island, la est de New York, a anunțat unul dintre fiii lui, Tod Greenfield. New York Times a scris că "suferinţele şi triumfurile prin care a trecut Greenfield sunt exemplare pentru legenda clasică a imigraţiei în America".

Povestea lui Martin Greenfield

Închis în adolescență în lagărul de la Auschwitz, Martin Greenfield a fost repartizat la spălătoria hainelor naziştilor. După ce a rupt din greșeală gulerul unei cămăşi care aparţinea unui gardian, a fost bătut și pus să o repare. Un coleg de celulă l-a învățat să coasă. A reparat cămaşa ruptă şi a decis să o păstreze şi să o ascundă sub uniforma sa. "În prima zi când am purtat această cămaşă, am înţeles că hainele au putere", scria Greenfield în cartea  "Measure of a Man: From Auschwitz Survivor to Presidents' Tailor".

În 1945, la vârsta de 16 ani, a fost eliberat. S-a îmbarcat pe o navă către New York cu doar 10 dolari în buzunar. Și-a găsit un loc de muncă la o fabrică de îmbrăcăminte din Brooklyn. Trei decenii mai târziu a cumpărat fabrica și i-a dat numele lui.

Ulterior a devenit cel mai bun croitor pentru bărbați din Statele Unite. A îmbrăcat șase președinți, inclusiv Barack Obama, Bill Clinton și Joe Biden. De asemenea a făcut costume pentru vedete din sport și showbiz, printre care Frank Sinatra, Michael Jackson, Denzel Washington și Kobe Bryant.

A lăsat compania celor doi fii ai lui.

Într-un mesaj pe Instagram, fiii săi au scris: „Martin Greenfield a supraviețuit atrocităților Holocaustului cu umanitatea sa intactă, trăindu-și viața dornic să-i cunoască pe toți pe care îi întâlnea, cu zâmbetul său molipsitor”.

 

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul mare oraş pe care Putin ar putea să îl distrugă cu un atac nuclear. Explozia ar provoca pagube de...
Digi FM
Oana Radu, destăinuiri după despărțirea de soț: "Mergeam la terapie ca să scap de el. Ziua divorțului a fost...
Pro FM
Femeia care a crescut-o pe Gina Pistol, după ce vedeta a fost abandonată de mama ei, a rupt tăcerea: „A...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
nicole kidman intr-o rochie aurie
Nicole Kidman a strălucit într-o rochie lungă aurie la ceremonia în care a primit premiul pentru întreaga...
Newsweek
Ce scenă de film l-a îngrozit pe Florin Piersic? „Dacă nu o să faceţi pe voi, să îmi daţi un telefon
Grafic recesiune economică
Preşedintele Forumului Economic Mondial: ”Nu am văzut acest tip de datorii la nivel global de la războaiele...
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după...
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești...
Film Now
Keanu Reeves a renunțat la părul lung pe care-l avea de ani buni. "De ce arată de parcă are 35 de ani?" - au...