Câinii Teckel nu o să fie interziși în Germania. Ministerul german al Agriculturii pune capăt speculațiilor din presă

Data publicării:
Dog - Mini Dachshunds - smooth
Conform unor statistici, unul din cinci câini Teckel suferă de discopatie intervertebrală (hernie de disc) din cauza coloanei vertebrale alungite. Sursa foto: Profimedia Images

Presa din toată Europa a scris că rasa Teckel va fi interzisă în Germania. Povestea a pornit de la Asociația Germană de Canise (VDH), care a lansat o petiție împotriva unui proiect de lege care urmărește să restrângă creșterea animalelor care suferă tot felul de selecții pentru aspect, prin rele tratamente. Un oficial de la Ministerul Agriculturii german oprește speculațiile și spune răspicat că nicio rasă de câini nu va fi interzisă, informează BBC.

Va fi interzis teckelul sau orice altă rasă? Răspunsul scurt este nu.

În conformitate cu Legea propusă pentru protecția animalelor, anumite trăsături care sunt urmărite de crescătorii de câini pot provoca „durere și suferință”.

VDH se teme că acest lucru ar putea duce la interzicerea reproducerii „câinilor bursuc”, deoarece picioarele lor scurte și coloana vertebrală alungită pot duce la probleme la genunchi, șold și spate. Alte rase, precum buldogii sau pugii, care pot avea probleme de respirație, ar putea fi vizate și ele, spunea asociația.

„Nici o rasă de câini nu va fi interzisă”, a spus răspicat un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii condus de Verzi. „Vrem să împiedicăm crescătorii să deformeze atât de mult câinii, încât să sufere”.

Argumentul guvernului este că rasele de câini se dezvoltă continuu și riscă să aibă caracteristici din ce în ce mai extreme.

Deci, reproducerea câinilor cu trăsături specifice, cum ar fi anomalii ale scheletului, care duc la suferință, sănătate precară sau o speranță de viață scurtă, nu va mai fi permisă.

„Doar pentru că oamenii găsesc ceva nou sau plăcut din punct de vedere estetic, animalele nu ar trebui să fie chinuite”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

Așa-numita „creștere prin tortură” este ilegală în Germania de trei decenii. Dar până acum legea a fost vagă și deschisă interpretării.

Acest nou proiect ar oferi criterii științifice precise despre ce fel de reproducere poate duce la suferința unui animal. Animalele existente ar putea fi păstrate, dar nu li se va permite să se reproducă sau meargă în expoziții.

„Creșterea prin tortură” nu este în interesul câinelui, al proprietarului sau al crescătorului, susține guvernul, în condițiile în care toată lumea își dorește ca aceste animale să ducă o viață normală, sănătoasă.

„Întotdeauna vor exista Teckeli”, a spus purtătorul de cuvânt. „Dar nu vom mai vedea niciodată vreunul cu picioare lungi de un centimetru”.

Teckelii sau „câinii bursuc”, au fost crescuți în Germania pentru vânătoare. Picioarele lor scurte și corpul lung îi ajută să pătrundă adânc în vizuini pentru a prinde iepuri, bursuci și vulpi.

Conform unor statistici, unul din cinci câini Teckel suferă de discopatie intervertebrală (hernie de disc) din cauza coloanei vertebrale alungite. Teckelii pot suferi și probleme cronice de șold și genunchi din cauza picioarelor scurte.

Medicii veterninari sfătuiesc iubitorii de animale să cumpere pui de la crescători responsabili și spun că multe boli genetice pot fi evitate „prin neutilizarea câinilor cu acele probleme specifice de sănătate”. Acesta și este, în esență, scopul noului proiect de lege german.

Între timp, filiala germană a organizației pentru drepturile animalelor Peta cere într-adevăr interzicerea a 17 rase, inclusiv Teckel, Pug și Bulldog francez. Pe lista Peta se află și Bulldogul englez. O petiție online care cere ca proiectul de lege să includă aceste rase are aproape 70.000 de semnături până acum.

Mai târziu în acest an, proiectul Legii privind protecția animalelor va fi prezentat cabinetului german și apoi Bundestag-ului, parlamentul german.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri