Protest al actorilor, pe scena TNB. Mihai Călin: 55 de tehnicieni sunt disponibilizați. E stupid

Data actualizării: Data publicării:
actori protest tnb

Final de stagiune cu proteste la Teatrul Naţional din Capitală. Actorii au ieșit în fața spectatorilor la sfârşitul pieselor „Viforul” şi „Orchestra Titanic” şi au vorbit despre situaţia economică dificilă din cultură. Numai la Teatrul Naţional au fost disponibilizaţi 50 de angajaţi. Mihai Călin şi Marius Manole au fost vocile care au rostit mesajul mai multor artişti.

Actorul Mihai Călin a povestit, la Digi24, cu ce situație se confruntă la Teatrul Național București. 

„Există un pericol foarte mare. Există și o stagiune de vară ale unor spectacole din afara teatrului, care închiriază săli și nu știu cum vor putea fi jucate. Înțeleg că domnul director general va mai avea întâlniri azi, mâine, la nivelul diferitelor ministere, poate chiar premier, pentru a se debloca acum situația.

Sunt 55 de tehnicieni de scenă, care se ocupa de montarea spectacolelor, de susținere video, lumini, nu sunt angajați ai TNB. Din păcate, în ultimii ani, având nevoie de personal, se pare că nu am avut la dispoziție locuri bugetate și au fost aduși colaboratori pe o firmă externă, un fel de leasing de personal, ceea ce mi se pare aiurea. S-a plătit TVA și comision pentru acea firmă.

TNB are o problemă în personalul administrativ, unde au fost angajări puțin cu cântec. Au fost pensionari în funcții mari menținuți în continuare. E o problemă și acolo”, explică actorul Mihai Călin.

„S-a găsit această formă de leasing personal pentru a aduce în teatru tehnicienii de care era nevoie. Probabil că direcția nu-i putea angaja, neavând posturi bugetate. S-a ajuns la acest sistem nefericit, pentru că în cazul unor tăieri de fonduri, fiind colaboratori, e primul loc de unde se taie. E stupid să tai în primul rând de la oameni necesari actului artistic”, adaugă actorul, la Digi24.

„Stagiunea nu prea e deranjată pentru că e la final, dar la acei oameni nu se gândește nimeni. Nu cred că beneficiază de ajutor de şomaj. E vară și sunt dați afară, rămân fără nicio protecție, cu promisiuni că poate din septembrie. Mai există un caz, sunt două persoane soț și soție, daţi afară amândoi”, spune Mihai Călin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri