Radarul pădurilor, gata de acţiune

Data publicării:
021014 RADAR PADURI

Radarul pădurilor este aproape pregătit să intre în acţiune. Ministerul Mediului şi Pădurilor speră ca prin aplicaţia ce urmăreşte în timp real transporturile de lemne să nu mai mişte nimic în frontul pădurilor şi să oprească în acest fel tăierile ilegale, ce au decimat fondurile forestiere din România. Reprezentanţii direcţiilor silvice sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile şi instruiesc personalul de la ocoalele silvice. Într-o săptămână, toate transporturile de lemne trebuie să fie înregistrate în acest sistem de date.

Se bifează locul de recoltare, provenienţa materialului lemnos, seria şi numărul avizului de însoţire, destinaţia, numărul mijlocului de transport în comun, specia - cer, sortimentul - lemn de foc, cantitatea - 7 metri cubi, se validează corectitudinea datelor şi se trimit datele şi trebuie să apară imediat codul”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt.

Un cod unic, pe care orice transport de lemne care, fie că este făcut de ocoalele silvice, fie de un operator economic, trebuie să îl aibă. În caz contrar înseamnă că transportul este ilegal, iar lemnele sunt furate. Iar aplicaţia nu îi iartă pe cei care nu îşi fac treaba şi nu sesizează sau nu sancţionează neregulile găsite la un transport. Totul rămâne înregistrat în baza de date.

În momentul în care au oprit un mijloc de transport şi verifică avizul de însoţire, automat sistemul înregistrează ce utilizator a accesat sistemul, avizul care a fost verificat, iar dacă se constată ulterior că acel aviz a avut probleme, se ştie cine, când şi cum a verificat”, a precizat George Vîle, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Olt.

Şi în curând, radarul pădurilor va împânzi toată ţara. Direcţiile silvice judeţene, dar şi poliţiştii comunitari, rutieri şi vamali vor avea această aplicaţie instalată pe telefoane şi vor putea verifica orice transport li se pare suspect.

Pot verifica dacă codul respectiv de circulaţie a materialului lemnos a fost legal atribuit sau nu. Dacă nu, în situaţia în care se constată faptul că respectiva cantitate de material lemnos nu are documente de provenienţă, iar codul nu a fost legal admis, se pot lua masurile de sancţionare prevazute de legislaţia în vigoare”, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Şi anume confiscarea lemnului tăiat ilegal, dar şi amenzi care pleacă de la 500 de lei. Singurele transporturi care scapă de sistem şi prin care lemnul mai poate ieşi ilegal din păduri sunt cele sub 3 metri cubi şi care sunt transportate cu căruţele.

Anul trecut, în judeţul Olt, au fost tăiaţi ilegal 1.500 de metri pătraţi de pădure.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...