AVENTURA UNUI SUD-AFRICAN. S-a luptat nouă ani ca să devină cetăţean român

Data publicării:
1 2012romanafrican-36258

A adunat cu stoicism sute de acte, a îndeplinit nesfarsite cerinţe şi a stat la interminabile cozi la ghisee. După aproape un deceniu, în care nu s-a lăsat învins, va sărbători Ziua Naţională ca un adevărat român, moment pe care vrea să îl marcheze cu o petrecere pur românească.

Într-o zi ploioasă, la Londra, Jaco a întâlnit-o pe Adriana, o tânără din Oradea. A fost dragoste la prima vedere, spune bărbatul. La un an după ce s-au cunoscut au devenit soţ şi soţie.

În 1997, bărbatul, tehnician ortoped de meserie, a înfiinţat un centrul de ortezare şi protezare în inima Bihorului. Şase ani mai târziu depunea pentru prima dată actele ca să devină cetăţean român. Jaco a adunat documentele necesare și a susținut zeci de interviuri.

„Prin care localitate trece Ialomiţa, din care judeţ Este Slatina, care este cel mai mare lac cu apă proaspătă în România”. Acestea au fost doar câteva dintre întrebările la care Jaco a avut de dat răspuns. Nu a ştiut şi a fost penalizat.

Ambiţios din fire nu a renunţat. A atacat decizia în instanţă şi a cerut să-i fie acordată cetăţenia. I s-a dat dreptate, dar nimeni nu a mai pus aceea hotărâre în aplicare.

Anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie l-a contactat să-şi mai depună odată actele. În aceasta vara Jaco s-a prezentat din nou în faţa unei comisii unde, pe lângă răspunsuri la întrebari de cultură generală a recitat și Imnul României.

„La interviu am avut de recunoscut câteva personaje. Unul dintre ei a fost un desen cu avion şi atunci l-am recunoscut pe Henri Coandă acolo”, povestește Jaco du Plesiss.

Este mândru că a reuşit, în sfârşit, să obţină un act pe care şi-l dorea de foarte mult timp.

Am obţinut în final anul acesta, în vară, cetăţenia. Sunt foarte mândru de faptul acesta. Pot să mă duc la alegeri de exemplu. Un lucru foarte important pentru mine”, spune el.

Colegii, despre Jaco: „Sută la sută român”

„Lucrez cu el de şase ani şi pot să zic că este un bun român”, îl descrie Ionuţ Tiponuţ-tehnician ortoped.

„Român. Sută la sută român, şi înainte şi după acelaşi. Faptul că a primit cetăţenia nu l-a schimbat cu nimica”, completează Valentin Tocuţ- tehnician ortoped.

La loc de cinste în biroul lui Jaco stau două steaguri, cel român şi cel sud-african. Fiecare are o semnificaţie aparte.

„Pentru mine steagul sud-african reprezintă familia şi locul unde m-am născut, dar România înseamnă acasă, înseamnă copiii mei şi soţia mea, munca pe care o fac aici”, explică el.

În ultimii zece ani, Jaco a vindecat cinci mii de pacienţi

Puţini sunt cei care îşi dau seama că barbatul nu este din România.

Jaco păstrează legătura cu toţi cei cărora le-a dat o mână de ajutor.

„Este foarte important pentru noi ca să ajungem la oameni care au nevoie de noi pentru că ştim o persoană cu amputaţie dacă este motivată poate să ajungă la un nivel de independenţă foarte mare”, declară Jaco du Plesiss.

Cum este pentru prima dată când 1 Decembrie îl prinde pe Jaco cetăţean român cu acte în regulă, sărbătoarea va fi marcată corespunzator.

„Luna decembrie este o lună special pentru noi şi fiind cetăţeni români prima dată anul acesta în decembrie cred că va fi o petrecere frumoasă”, spune Jaco.

Un singur lucru îi mai lipseşte ca să fie complet fericit. Mama sa. Va veni însă de 1 Decembrie, să îşi sărbătorească fiul, proaspăt cetăţean român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...