Casa regală a Greciei, sprijin pentru Regele Mihai

Data publicării:
paul al greciei

Modest şi deloc dornic de publicitate, regele Mihai nu s-a lăudat niciodată cu înaintaşii săi iluştri sau cu legăturile de familie, care îl uneau cu toate casele imperiale şi regale ale Europei. Cea mai apropiată relaţie a avut-o cu unchiul său elen. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, după ce a fost forţat de comunişti să abdice, şi l-a ajutat să se căsătorească cu aleasa inimii lui, principesa Ana de Bourbon-Parma.


Regele Mihai este legat de familia regală a Greciei în primul rând prin mama sa, regina Elena, fiica cea mare a regelui Constantin I şi a reginei Sofia. După încheierea Primului Război Mondial, România, triplată ca suprafaţă, a căpătat un puternic prestigiu în sud-estul Europei. Regele Ferdinand şi mai ales Regina Maria au pus la punct un întreg sistem de alianţe dinastice cu familiile regale din regiune.

În 1921, România şi Grecia s-au legat prin două căsătorii regale. Prinţul moştenitor Carol al României şi-a unit destinul cu prinţesa Elena, iar moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

Relaţia regelui Mihai cu mama sa a fost una extrem de apropiată și specială, mai ales că a fost marcată de multe momente nefericite, din cauza infidelităţii lui Carol al II-lea şi apoi a divorţului de acesta.

„Ce iubea cel mai mult? Pe mama lui. A suferit foarte mult când a fost îndepărtat de mama lui”, spune ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și |Muscelului.

Silită să plece din ţară de Carol, regina-mamă a revenit în 1940 să îşi sprijine fiul, instalat pentru a doua oară rege, după abdicarea lui Carol al II-lea.

„Mama lui, despre care spunea că a avut un mare noroc cu mama lui, dacă nu asculta de mama lui şi nu făcea ce i-a spus, era mort acum şi a repetat asta de câteva ori”, spune ÎPS Calinic.

Regina-mamă i-a stat alături fiului ori de câte ori a fost nevoie, iar după ce Mihai a fost silit de Petru Groza să abdice în 1947, Elena a luat drumul exilului, alături de el.

Graţie mamei sale, Regele Mihai a avut o legătură foarte strînsă cu rudele acesteia din Casa Regală a Greciei. În special cu unchiul său, regele Paul al Greciei. Acesta le-a oferit paşapoarte greceşti şi în primul an de exil l-a ajutat pe Mihai să se căsătorească cu logodnica sa, Ana de Bourbon-Parma. Aceasta era principesă catolică, iar Vaticanul a respins ideea unui mariaj cu un rege ortodox. Mult mai îngăduior, Regele Greciei le-a pus mirilor la dispoziţie palatul regal din Atena, pentru o nuntă în rit ortodox.

Pentru ultimul suveran al României a început, duminică seară, ultimul drum. Sicriul, acoperit de stindardul Majestăţii Sale, a fost scos din reşedinţa familiei din Aubonne și depus în catedrala ortodoxă din oraşul Lausanne. Catedrala ortodoxă grecească din Laussane este şi locul în care a fost înmormântată regina Elena, mama regelui Mihai. A fost dorinţa regelui Mihai ca regina Elena să fie înmormântată acolo, pentru a-i fi mai uşor să meargă la mormântul ei să depună flori şi să aprindă lumânări.

Citiți și: 

Înrudiri cu familii regale europene. Principesa Maria a României, regină a Iugoslaviei

România și Spania, o relație specială între veri primari de sânge regal

Londra şi Bucureşti, coroane înrudite. Legăturile de sânge dintre Casa Regală a României și cea a Marii Britanii

Legături de sânge albastru. Case regale înrudite cu Regele Mihai și Regina Ana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...