Caz revoltător la Ploiești: O femeie cu AVC a fost plimbată 25 de ore între spitale. Manager: „Altă soluție nu am avut”

Data actualizării: Data publicării:
pacienta in varsta pe patul de spital
Din lipsă de medici neurologi, femeia a fost plimbată 35 de ore între spitale. Foto: Shutterstock

Caz revoltător la Ploiești, unde neputința statului a mai făcut o victimă. O femeie a rămas cu pareză și dificultăți de vorbire după un accident vascular cerebral pentru că nu a avut cine să îi administreze tratamentul salvator la timp. Din lipsă de medici neurologi, a fost plimbată 25 de ore între spitale.

Reacția spitalului din Ploiești

Din primele informații s-a aflat că pacienta a fost mutată între unitățile medicale tip de 35 de ore. Managerul Spitalului de Urgență din Ploiești spune că a fost vorba despre 25 de ore. 

Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean Ploiești: Este singura soluție pe care o avem la momentul de față pentru a apela la medici specialiști când atât noi, cât și alte spitale, nu dispunem de gardă. Ordinul ministrului este clar, el spune să transportăm bolnavul la cel mai apropiat spital de urgență care are medic specialist de gardă. Lucrul ăsta s-a întâmplat. Pacienta a sosit în jurul orei 11 la spitalul nostru și i s-a efectuat tomografie computerizată. Pacienta era cu stare afazică profundă și cu o pareză deja pe partea dreaptă, avea semne clare de AVC.

În aceste condiții, cu un echipaj cu medic a fost transportată la Târgoviște, distanța nu e mare, vreo 40 de km. Acolo a fost consultată de un medic neurolog, i s-a recomandat un tratament și a fost returnată la UPU.

Deoarece nu am avut altă soluție, medicii urgentiști au supravegheat cazul și au aplicat tratamentul recomandat. În jurul orei 12, la 25 de ore de la prezentare, nu 35, aparținătorii au semnat și au dus-o cu o ambulanță privată la București.

Noi am scos posturi la concurs când erau deblocate, nu s-a prezentat nimeni. Am încercat prin memorandum acest lucru, nu s-a aprobat, de două ori.

Lumea trebuie să știe că atât timp cât posturile vor fi blocate și nu vom reuși să găsim, prin acte normative, o posibilitate să aducem medici din centrele universitare unde sunt suficienți, astfel de situații vor tot apărea.

Elena Matei, jurnalist Digi24: Este vorba despre o femeie în vârstă de 75 de ani, adusă la unitatea de primiri urgențe de la Spitalul din Ploiești de familie. Însă, când au ajuns acolo, li s-a spus că nu o poate examina niciun medic neurolog pentru că nu exista unul de gardă în acel moment.

Rudele au fost sfătuite să o ducă pe femeie la Spitalul din Târgoviște, unde, de altfel a fost consultată de un medic neurolog. Însă aici au primit recomandarea de a se întoarce la Ploiești pentru internare.

La Ploiești, li s-a spus din nou că nu este un medic neurolog și nu are cine să o interneze pe pacientă. În schimb, au fost sfătuiți, iar, să o ducă pe femeie la un spital din București cu o ambulanță privată, pe care au și plătit-o.

Totul s-a întâmplat în decurs de 35 de ore, timp în care starea femeii s-a înrăutățit. Aceasta a rămas cu pareză și cu dificultăți de vorbire.

Familia e cerut explicații. Potrivit reprezentanților spitalului din Ploiești,  în organigrama unității există șapte posturi pentru secția de neurologie, însă doar trei sunt ocupate. De asemenea, în acel moment un medic era în concediu medical, un altul nu putea face gărzi, iar singurul medic care putea face nu era acolo.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri