Manualul şcolar de bază, din toamnă. Fost ministru: „Adio, baroni ai manualelor!"

Data actualizării: Data publicării:
manuale

Din toamnă, elevii de gimnaziu, de clasele I-a – a VI-a, ar urma să învețe după manualele aceleiași edituri, după ce Legea manualului școlar de bază a fost adoptată marți în Senat. Astfel, pentru fiecare materie vor exista trei variante de manual, iar profesorul va alege la clasă după care va preda materia. Editarea și tipărirea cărților cade în sarcina Editurii Didactice și Pedagogice, aflate în subordinea Ministerului Educației. Prin Legea manualului școlar de bază Guvernul vrea să elimine mijloacele didactice alternative, publicate de editurile private.

Pentru fiecare materie, legea prevede că vor exista minimum două variante ale manualului școlar de bază. Iar cel care va face alegerea e profesorul. Astfel, pe piaţă nu va apărea niciun manual fără să aibă aviz din partea Ministerului Educaţiei.

Eugen Ilea, reprezentant al Asociaţiei de părinţi: „Ne dorim niște manuale de calitate. În ultima perioadă, toate cadrele didactice au susținut sus și tare că manualele existente în acest moment nu corespund calitativ conținutului”.

Acum, manualele ajung în școli după ce sunt cumpărate de Guvern, în urma unei licitații publice. Prin noua lege, Ministerul Educației promite ca elevii vor avea, la timp, manuale de calitate, prin eliminarea licitaţiei care se organiza anual pentru alegerea cărţilor.

Eugen Ilea, reprezentant al Asociaţiei de părinţi: „Întotdeauna la licitații există contestații, contestații care se rezolvă în 30-45 zile, ceea ce îngreuna foarte mult tipărirea acestor manuale. modificarea cea mai importantă a legii e că achiziția nu se va mai face prin intermediul editurilor, ci direct de la autori”.

Opoziţia critică ideea şi spune că legea nu asigură calitatea manualelor.

Aleşii puterii spun, însă că, odată adoptată legea, nu vor mai exista cazuri în care elevii să nu aibă manuale pe bănci la început de an şcolar.

Liviu Pop, senator PSD: „Adio baroni ai manualelor! Legea face 3 lucruri: responsabilizează Ministerul Educaţiei dacă nu ajung manualele la timp, asigură pentru fiecare disciplină maxim 3 manuale şcolare”.

Legea mai prevede că fiecare variantă de manual va fi tipărită de editura din subordinea Ministerului. Dispar, astfel, manualele auxiliare.

Eugen Ilea, reprezentant al Asociaţiei de părinţi: „În cazul în care MEN nu va asigura, atunci vom avea și noi o atitudine împotriva ministerului. Prima ar fi să pichetăm ministerul”.

Până la ora aceasta, Ministerul Educaţiei nu a acordat niciun punct de vedere. Iniţiativa legislativă va merge la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Ce mesaj a transmis Elena, după ce CRBL a fost surprins alături de o tânără de 23 de ani: „În căutare de soț...
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Cum arată acum fostul iubit și coleg al lui Cameron Diaz din „There's Something About Mary”. Matt Dillon are...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?
Digi FM
Un ofițer de poliție din Londra a fost concediat pentru insulte rasiste la adresa unei colege românce
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Dwayne Johnson, greu de recunoscut cu păr bogat, fără tatuaje și cu un chip diferit. Machiat perfect pentru a...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...