Jurnal pentru copii. Povestea unei mame care luptă împotriva unui sistem haotic

Data actualizării: Data publicării:
scoala clasa invatamant FB sector 3
decalajul dintre mediul rural şi urban şi incluziunea romilor continuă să reprezinte provocări-cheie, care au consecinţe la nivelul creşterii incluzive şi a inegalităţilor în societate.

Lavinia Dinu este o mamă care ar face orice pentru copiii ei. Rămasă văduvă prea devreme, cu un băiat și o fată foarte mici, ea a trebuit să înfrunte multe greutăți. Când fiica ei, Teodora, a ajuns în clasa a 5a și a avut una dintre cele mai mari medii din clasă, Lavinia a aflat că fetița nu poate primi bursă de studiu pentru că are deja bursă de orfan, iar legea nu permite cumularea celor două.  O poveste despre o mamă care luptă împotriva unui sistem haotic, duminică, ora 09:30, la Jurnal pentru copii.

Lavinia Dinu: Este o lege absurdă. Am croșetat eu o petiție pe declic, acolo știam eu că sunt petițiile și, spre marea mea fericire și mirare, am văzut că sunt susținută de foarte mulți oameni, din ce în ce mai mulți, oameni care cred în mine și văd această nedreptate.

Lavinia Dinu este medic stomatolog și de 10 ani își crește singură cei doi copii.  Odată ajunsă în clasa a 5a, Theodora aștepta nerăbdătoare să primească bursă de studiu. Când s-au afișat listele, însă, numele Theodorei nu apărea în tabel, deși colegi cu medii mai mici urmau să primească bursa de studiu. Explicația? Fata nu putea cumula alocația de orfan, pe care o primise încă din clasa I, cu aceasta „răsplată" pentru care muncise tot semestrul, pentru că legislația din România nu permitea acest lucru.

Theodora Dinu: M-a făcut să mă simt exclusă și nedreptățită.

Decalajele din sistemul de acordare a burselor pentru elevi nu se opresc aici. În București, de exemplu, valoarea acestei „alocații" pentru copiii orfani diferă de la un sector la altul.

 Lavinia Dinu: În Sectorul 4, bursa de orfan este de 100 de lei pe luna și se ia tot timpul anului. În Sectorul 1 este ceva mai mare, nu-mi este foarte clar ca și suma, dar e mai mare. Deci e mai bine sa fii orfan în Sectorul 1 decât în Sectorul 4. Pentru mine a fost o descoperire, având doi copii, fiind la școli din sectoare diferite. 

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis că, „elevii care sunt beneficiari ai bursei sociale o pot cumula cu cea de merit sau performanță, potrivit dispozițiilor legale în vigoare". Totuși, din ordinul de ministru pe baza căruia se face repartizarea burselor școlare nu reiese clar faptul că elevii orfani pot primi și bursa de studiu, de merit sau de performanță.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri