Etapele învestirii noului guvern. Procesul începe şi se termină la Cotroceni

Data publicării:
1614etape 20investire-39091

În mod normal, preşedintele nominalizează premierul în urma consultărilor cu partidul care a obţinut majoritatea în Parlament. Cum nu există un astfel de partid, preşedintele a convocat luni la consultări toate formaţiunile care au participat în alianţe la aceste alegeri parlamentare. Unicul nume propus a fost Victor Ponta, pentru care preşedintele Traian Băsescu a şi semnat decretul de desemnare a candidaturii la funcţia de prim-ministru.

Învestirea guvernului este iniţiată şi finalizată de preşedinte, însă decizia asupra componenţei viitorului executiv este a Parlamentului. Ca să se instaleze la Palatul Victoria, candidatul la funcţia de prim-ministru are la dispoziţie zece zile de la desemnare pentru a cere Parlamentului votul de încredere asupra programului de guvernare şi asupra întregii liste a miniştrilor săi.

Fiecare candidat la funcţia de ministru este audiat în comisiile noului Parlament. Aceste comisii vor întocmi un raport de care plenul poate să ţină sau nu cont. Ulterior, viitorul executiv se prezintă în faţa Parlamentului, unde premierul desemnat şi miniştrii săi cer votul de încredere al majorităţii senatorilor şi deputaţilor.

Procesul se încheie la Palatul Cotroceni, unde premierul şi cabinetul său depun jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele are puterea de a dizolva Parlamentul dacă acesta respinge guvernul de două ori în decurs de 60 de zile de la prima solicitare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri