Protest. Camioane cu lemne oprite în Munții Făgăraș de activiști pentru mediu

Data actualizării: Data publicării:
masina lemne padura - captura

Protest în Munţii Făgăraş. Zeci de activişti de mediu, alpinişti şi oameni de ştiinţă au oprit mai multe camioane cu lemne în zona lacului Vidraru. Vor să tragă astfel un semnal de alarmă în legătură cu distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru. Romsilva a precizat că transportul de lemne blocat de activiști este legal. 

agent-green
Captură foto www.green-report.ro

ACTUALIZARE 14.43: Romsilva a precizat, într-un comunicat, că transportul blocat de activiștii de la Agent Green este unul autorizat. De asemenea, Regia Națională a Pădurilor a transmis că zona în care s-a făcut exploatarea este avizată favorabil de custodele sitului Natura 2000. 

„Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiștii de mediu, desfășoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicația SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum și în ”Inspectorul Pădurii”, așa cum arată și capturile atașate.

În mod eronat, activiștii de mediu au anunțat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină.

Volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul înmatriculat AG-95-SRV provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcției Silvice Argeș, unitatea de producție (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460.

Exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizației 1089945 din 5 decembrie 2016.

Suprafața respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, așa cum, în mod eronat, au acuzat activiștii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 și exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și continuă acest demers”, se arată în comunicatul Romsilva. 


 

Protestul are loc pe șoseaua Transfăgărășan, pe versantul de sud al Masivului Făgăraș, unde circa 30 de activiști de la Agent Green, oameni de știință și alpiniști au blocat mai multe transporturi de lemne. La fața locului a ajuns și un echipaj de poliție care verifică legalitatea transporturilor de lemne. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul „Salvați Ultimele Păduri Virgine”. 

Activiștii spun că au identificat o zonă de circa 12.000 de hectare de pădure virgină, care, spune ei, este în pericol din cauza defrișărilor ilegae din zona Vidraru. 

În timpul protestului, oamenii au discutat prin telefon cu un reprezentant al Ministerului Apelor şi Pădurilor, care le-a transmis că oficialii sunt â„foarte îngrijoraţi” de ceea ce reclamă ei, relatează News.ro.

„Am primit şi adresa dumneavoastră, pe care am înregistrat-o la minister şi vreau să vă spun că suntem foarte îngrijoraţi de cele scrise acolo. Doamna ministru Adriana Petcu a fost informată despre acţiunea dumneavoatră. Am trimis deja Garda Forestieră, am solicitat Gărzii Forestiere să facă o informare chiar în cursul zilei de astăzi cu privire la situaţia de acolo”, a declarat reprezentantul ministerului.

În timpul convorbirii cu reprezentantul ministerului Apelor şi Pădurilor, protestatarilor li s-a promis că miercuri vor fi primiţi la discuţii de către Adriana Petcu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă...
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară