Universitatea București i-a retras postum titlul de Doctor Honoris Causa lui Nicolae Ceaușescu

Data actualizării: Data publicării:
Romanian dictator Nicolae Ceausescu
Pe 26 ianuarie 1973, Nicolae Ceausescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Senatul Universității București a decis să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat în anul 1973 lui Nicolae Ceaușescu, a anunțat decanul Facultății de Științe Politice Cristian Preda, printr-o postare pe o rețea socială.

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București (FSPUB), Cristian Preda, a anunțat că Senatul UB a decis să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat în anul 1973 lui Nicolae Ceaușescu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Senatul UB a votat propunerea mea de a-i retrage titlul de doctor honoris causa lui Nicolae Ceaușescu, pe care Universitatea i-l acordase în 1973”, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Univesității București, „Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu”.

Sursa citată precizează că această decizie o validează pe cea din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, care, deși nu a putut fi identificată în arhivă, de facto a fost în vigoare tot acest timp.

„Situația de condamnare definitivă și irevocabilă a lui Nicolae Ceaușescu din data de 25 decembrie 1989 se înscrie printre cazurile explicite de retragere a titlurilor onorifice de DHC acordate de UB, conform Regulamentului Universității din București privind acordarea titlurilor onorifice. Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu figura, nici până în prezent, pe lista oficială, publicată inclusiv pe site-ul www.unibuc.ro, a posesorilor titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, se mai menționează în comunicatul de presă al UB.

Pe 26 ianuarie 1973, Nicolae Ceaușescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București. Diploma i-a fost înmânată de ministrul educației și învățământului de la acel moment, Paul Niculescu-Mizil, chiar de ziua dictatorului, când acesta împlinea vârsta de 55 de ani.

Editor : A.R. | M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri