INS: Lucrările de construcţii au scăzut cu peste 3% în luna ianuarie față de aceeași lună din 2020

Data publicării:
constructor pe santier
Muncitori din construcții ar putea pierde facilitățile fiscale. Foto: GettyImages

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în luna ianuarie a acestui an, cu 3,6%, ca serie brută, respectiv cu 3,7% ca serie ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în prima lună din 2021, pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi astfel: la lucrările de reparaţii capitale - cu 13,3%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,4%) şi la lucrările de construcţii noi (-1,5%).

Totodată, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 19,5% la clădirile nerezidenţiale şi cu 17,3% la clădirile rezidenţiale. Pe de altă parte, construcţiile inginereşti au crescut cu 17%, raportat la perioada de referinţă.

Potrivit sursei citate, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a diminuat cu 3,7%, iar pe elemente de structură la scăzut la lucrările de reparaţii capitale cu 11,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 6,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 2,8%.

În plus, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 18,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 18,2%. În schimb, construcţiile inginereşti s-au majorat cu 11%.

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie 2021 comparativ cu decembrie 2020, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 64,7%, dar a crescut ca serie ajustată cu 1,1%.

Scăderea înregistrată ca serie brută a fost determinată de situaţia în cazul lucrărilor de reparaţii capitale (-75,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-62,7%) şi lucrările de construcţii noi (-63,5%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi după cum urmează: la clădirile nerezidenţiale (-71,9%), la construcţiile inginereşti (-62,7%) şi la clădirile rezidenţiale (-58,4%).

În acelaşi timp, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea volumului lucrărilor de construcţii cu 1,1% a fost evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente - cu 23% şi la lucrările de construcţii noi (+3,8%). La polul opus s-au situat lucrările de reparaţii capitale, cu o scădere de 0,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 22,9% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,7%, însă la clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 19,2%.

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...