Trafic limitat pe Canalul Panama. Temperaturile extreme și seceta afectează circulația navelor

Data actualizării: Data publicării:
navă de transport ghidată prin Canalul Panama pe timp de secetă
Prin Canalul Panama trec anual circa 14.000 de nave, care asigură aproximativ 6% din comerţul mondial. Sursă foto: Profimedia Images

Autoritatea care administrează Canalul Panama a restricţionat, marţi, numărul de nave care pot tranzita zilnic această cale de navigaţie, din cauza scăderii nivelului apei, în urma secetei îndelungate, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Numărul de vase permis era deja limitat. Acesta ajungea la maximum 36 pe zi. De marți, numărul navelor care pot tranzita Canalul Panama este 32.

Acest canal din America Centrală, care face legătura între Atlantic şi Pacific, este una din cele mai importante căi maritime din lume. Pe traseu se află trei sisteme de ecluze, cu ajutorul cărora navele sunt ridicate până la altitudinea de 28 de metri a lacului artificial Gatun, apoi coborâte din nou la nivelul mării. Pe măsură ce precipitaţiile în zonă se reduc, iar temperaturile cresc, nivelul lacului scade, ceea ce a diminuat capacitatea de navigaţie.

Conform publicaţiei de specialitate Lloyd's List, pescajul maxim al navelor care pot trece prin canal a scăzut la 13,4 metri, de la 15,4 metri în mod normal.

Deşi în Panama a început sezonul ploios şi se aplică măsuri de economisire a apei, sunt necesare şi alte restricţii, a afirmat Autoritatea Canalului Panama. Acestea vor duce probabil la timpi de aşteptare mai mari pentru nave.

Prin Canalul Panama trec anual circa 14.000 de nave, care asigură aproximativ 6% din comerţul mondial.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri