Armata britanică se oferă să ajute poliția din Londra, după ce agenții au început să-și predea armele în semn de protest

Data actualizării: Data publicării:
politisti londra
Peste 100 de polițiști și-au predat permisele care le permit să poarte arme. Foto: Profimedia

Ministerul britanic al Apărării a propus ca militarii să sprijine poliția din Londra, după ce aproximativ 100 de agenți ai Poliției Metropolitane și-au predat armele de foc, relatează BBC.

Peste 100 de ofițeri și-au predat permisele care le permit să poarte arme, din cei peste 2.500 de polițiști cu drept de a purta armă din Met, cum este numită poliția londoneză, a declarat o sursă pentru BBC.

Protestul polițiștilor a început după ce un agent a fost acuzat de uciderea lui unui tânăr de 24 de ani, Chris Kaba, care nu era înarmat.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, șeful Met, Sir Mark Rowley, a spus că este corect ca poliția să „rămâmă la cele mai înalte standarde” – dar că sistemul actual îi subminează pe polițiști și a sugerat că aceștia au nevoie de mai multă protecție legală.

Poliția Metropolitană a spus că unii agenți sunt „îngrijorați” de modul în care îi afectează decizia procurorilor de a pune sub acuzare un polițist.

Ministerul Apărării a precizat că a primit o solicitare - cunoscută sub numele de Ajutor militar pentru autoritățile civile (MACA) - din partea Ministerului de Interne pentru „a oferi poliției metropolitane sprijin de urgență în combaterea terorismului, dacă este nevoie”.

Astfel de ajutor este oferit poliției și sistemului de sănătate. Armata a ajutat deja personalul medical în timpul pandemiei de Covid.

Poliția metropolitană a spus că este o „opțiune de urgență” care va fi folosită doar „în circumstanțe specifice și acolo unde un răspuns adecvat al poliției nu este disponibil”.

Personalul militar nu va fi folosit „în operațiuni de poliție de rutină”, a adăugat instituția.

Protestul a început după ce un poliţist a fost adus în faţa justiţiei, săptămâna trecută, pentru uciderea lui Chris Kaba, un tânăr de 24 de ani, a cărui moarte a declanşat proteste şi a relansat dezbaterea privind rasismul în cadrul poliţiei.

Acesta fusese lovit în 5 septembrie de un glonţ prin parbrizul maşinii pe care o conducea, al cărei număr de înmatriculare corespundea cu cel al unui vehicul implicat într-un incident legat de arme de foc ce avusese loc în zilele precedente.

Suspendat, poliţistul a fost plasat sub control judiciar.

Poliţia londoneză se confruntă cu o criză de încredere din partea populaţiei după o serie de crime comise de poliţişti, între care violarea şi uciderea unei femei de 33 de ani în martie 2021.

O amplă operaţiune vizând însănătoşirea situaţiei în rândurile Scotland Yard s-a tradus prin suspendarea sau relocarea a circa 1.000 de poliţişti.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri