Armata sudaneză refuză orice negociere cu gruparea paramilitară RSF, după ce au fost încălcate mai multe armistiții umanitare

Data publicării:
O coloană de fum iese dintr-o clădire avariată în timpul luptelor din capitala Sudanului, pe 16 aprilie 2023.
Luptele dintre armata sudaneză și gruparea paramilitară RSF au început de sâmbătă. Foto: Profimedia Images

Armata sudaneză refuză orice negociere cu gruparea paramilitară Forţele de Sprijin Rapid (FSR), după ce au fost încălcate mai multe armistiții umanitare convenite de cele două tabere, care de sâmbătă îşi dispută puterea pe calea armelor, relatează joi agenţia EFE.

„Nu există negocieri” pentru că rezultatul luptelor va determina „predarea sau distrugerea” totală a grupării paramilitare conduse de „liderul rebeliunii”, generalul Hamdan Dagalo, a menţionat într-un comunicat armata sudaneză, condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan, şeful „Consiliului Suveran”, ce reprezintă guvernul de tranziţie instalat după lovitura de stat din 2021 şi în care Dagalo este oficial adjunctul lui al-Burhan.

Generalul Dagalo a semnalat anterior că nu este nici el dispus să negocieze cu generalul al-Burhan, pe care l-a catalogat de mai multe ori drept un „islamist radical” şi despre care a susţinut că va „muri ca un câine” sau îl va aduce în faţa justiţiei. Cei doi şi-au unit forţele pentru a-l înlătura de la putere în 2019 pe fostul preşedinte Omar al-Bashir, dar acum divergenţele dintre ei asupra integrării FSR în armata sudaneză au condus la confruntările în desfăşurare.

În timp ce ambele tabere s-au acuzat reciproc pentru încălcarea ultimului armistiţiu, luptele continuau joi în capitala Khartoum şi în alte regiuni ale ţării. Armata afirmă că a bombardat cu aviaţia convoaie ale FSR ce se îndreptau spre Khartoum, dar a menţionat în ultima sa comunicare publică o diminuare a intensităţii confruntărilor în apropierea comandamentului general din centrul capitalei.

Între timp, Egiptul a anunţat că a reuşit repatrierea cu trei avioane a celor 177 de soldaţi ai săi aflaţi în Sudan în oraşul Dongola, alţi 27 de membri ai forţelor aeriene egiptene fiind adăpostiţi la ambasada egipteană. Trupele egiptene fuseseră reţinute de Forţele de Sprijin Rapid, care au ocupat sâmbătă o bază aeriană din nordul Sudanului. Potrivit armatei egiptene, militarii săi se aflau în Sudan pentru activităţi de instruire şi aplicaţii împreună cu armata sudaneză.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri