Cine este liderul ISIS-K, gruparea care a revendicat masacrul de la Moscova și a devenit cea mai de temut ramură a Statului Islamic

Data publicării:
militanți isis în deșert cu mașinile / liderul ISIS-K
Surse talibane au spus că Sanaullah Ghafari este un tadjic afgan care a luptat ca soldat în armata afgană și s-a alăturat mai apoi ISIS-K, format la finalul anului 2014. Colaj foto: Profimedia Images / X (Twitter)

Sanaullah Ghafari, liderul de 29 de ani al ISIS-K, a transformat gruparea teroristă într-una dintre cele mai de temut ramuri ale rețelei globale a Statului Islamic, capabilă să desfășoare operațiuni la mare depărtare de bazele sale de la granițele Afganistanului, relatează Reuters.

ISIS a revendicat masacrul comis vineri într-o sală de spectacole din apropierea Moscovei în urma căruia au murit cel puțin 137 de persoane. Oficialii americani au spus că informațiile pe care le dețin indică faptul că ISIS-K, ramura afgană a Statului Islamic, este responsabilă.

Washingtonul a spus că a avertizat Rusia luna aceasta în privința unui atac iminent. Informațiile ar fi fost obținute în urma interceptării unor discuții între militanți ISIS-K.

Ministerul rus de externe, însă, a pus la îndoială faptul că ISIS-K ar fi responsabil pentru atac.

Pașapoartele celor patru suspecți care au fost aduși la tribunal arată că aceștia erau cetățeni ai Tadjikistanului, ceea ce indică faptul că ar putea avea o legătură cu grupul lui Ghafari, care a recrutat mulți militanți din această țară săracă din Asia Centrală, potrivit experților în securitate.

În ultimii ani, organizația lui Ghafari a încercat de mai multe ori să atace Rusia ca răzbunare pentru intervenția armatei ruse în războiul civil din Siria, acolo unde Statul Islamic a fost, în mare parte, înfrânt.

profimedia-atentat kabul 7
Imagini dramatice cu locul în care a avut loc prima explozie de lângă aeroportul din Kabul. Foto: Profimedia Images

Despre Ghafari s-a crezut inițial că ar fi fost ucis în Afganistan anul trecut, în iunie, dar acesta ar fi scăpat rănit, trecând granița înspre Pakistan. Acum, liderul ISIS-K s-ar ascunde în provincia Balochistan, potrivit unor surse Reuters din rândul talibanilor.

Ghafari a fost desemnat emir al ISIS-K în 2020 și a consolidat reputația grupării cunoscute pentru ideologia sa fundamentalistă și pentru atacurile brutale împotriva unor ținte importante.

ISIS-K a mai lansat atacuri sinucigașe în Afganistan, Iran și Turcia

ISIS-K a atras prima dată atenția după atentatul sinucigaș cu bombă asupra aeroportului internațional din Kabul în 2021, atunci când 13 soldați americani și zeci de civili au fost uciși.

În septembrie 2022, ISIS-K a revendicat un atac alt soldat cu victime asupra ambasadei Rusiei din Kabul.

Cel mai grav atac lansat de ISIS-K până acum fusese probabil cel din ianuarie din Iran: doi atacatori s-au aruncat în aer în mijlocul mulțimii care se adunase pentru a-l comemora pe Qassem Soleimani, comandantul Gărzii Revoluționare - cel mai grav atac al unor militanți pe sol iranian de la Revoluția Islamică din 1979.

Foarte puține lucruri se cunoșteau despre Ghafari înainte de atacul din 2021 de la Kabul. Washingtonul a oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea lui Ghafari.

suspecti-moscova
Patru suspecți în atacul de la Moscova - Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov - au fost arestați. FOTO X

Sursele talibane au spus că Ghafari este un tadjic afgan care a luptat ca soldat în armata afgană și s-a alăturat mai apoi ISIS-K, format la finalul anului 2014.

Spre deosebire de talibani, care recrutează militanți în special din rândul populației de paștuni din Afganistan, cei mai mulți militanți ISIS-K sunt tadjici și uzbeci din Asia Centrală.

Asemănări între atacatorii de la Moscova și jihadiștii care au atacat Franța în 2015

ISIS-K își ia numele de la vechiul nume persan Khorasan, care desemna o regiune ce includea părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan, precum și Tadjikistan și Uzbekistan. Potrivit propagandei grupării, ISIS-K își propune să formeze un califat în această regiune.

Spre deosebire de alți militanți ISIS-K, care de obicei se aruncau în aer, luptătorii care au atacat vineri sala Crocus de lângă Moscova au încercat să scape și au fost reținuți la aproximativ 300 de kilometri depărtare de Moscova, ceea ce a ridicat unele semne de întrebare în Rusia în legătură cu posibilitatea ca aceștia să fi fost jihadiști.

sanaullah-ghafari-isis-lider
SUA au oferit o recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea liderului ISIS-K după atacul sinucigaș de la Kabul în care au fost uciși 13 soldați americani. Captură foto: X (Twitter)

În unul dintre interviurile publicate de autoritățile ruse, unul dintre suspecți a spus că i s-a oferit o jumătate de milion de ruble (puțin peste 5.000 de dolari) pentru a lansa atacul.

Totuși, au existat și alte exemple de militanți ISIS care au încercat să fugă de la locul atacului după ce au comis atrocitățile, precum cei care au organizat atacurile de la sala de concerte Bataclan de la Paris în 2015.

Rețeaua financiară a ISIS-K trecea prin Turcia

Departamentul de Stat al SUA l-a descris pe Ghafari, cunoscut mai bine sub numele său de luptător - Shahab al-Muhajir, drept un lider militar cu experiență care a pus la cale mai multe atacuri sinucigașe lansate de ISIS-K în Kabul.

Mai mult, Ismatullah Khalozai, care a organizat o rețea de transferuri neoficiale de bani - hawala - din Turcia, ar fi „facilitatorul financiar internațional” al grupării.

ISIS-K avea între 4.000 și 6.000 de luptători și membrii lor de familie în Afganistan, potrivit unui raport prezentat în iulie 2023 în Consiliul de Securitate al ONU.

Mulți dintre luptătorii grupării Stat Islamic, care s-a prăbușit în urma războiului din Siria și Irak, au fugit în Afganistan și Pakistan pentru a se alătura ISIS-K, lansând mai apoi atacuri pe teritoriul Iranului, Turciei și Afganistanului.

Noilor membri recrutați din Tadjikistan li se spune că erau „infideli” care acum au devenit musulmani și că guvernul din țara lor este plină de infideli și că ISIS-K vrea să îi salveze pe musulmanii asupriți.

Terrorist attack in the Crocus City Hall concert hall.
Atacul armat de la sala de concerte Crocus din Moscova a fost revendicat de ISIS. Sursa foto: Profimedia Images

Tadjikistan este o țară cu o populație de 10 milioane de oameni, predominant musulmană și vorbitoare de limba persană. După un război civil sângeros în anii '90, țara rămâne una dintre cele mai sărace din fostele republici sovietice.

Economia țării se bazează foarte mult pe banii pe care cei peste 1 milion de emigranți care lucrează în Rusia îi trimit înapoi acasă.

Oficialii tadjici spun că mulți dintre cei care trăiesc în Rusia se plâng că sunt maltratați, ceea ce îi face ținte ușoare pentru extremiști care îi recrutează în timp ce ei sunt departe de casă.

ISIS-K are capacitatea de-a ataca SUA

ISIS-K are capacitatea de-a ataca SUA și alte țări unde americani sunt prezenți în doar șase luni și aproape fără niciun avertisment, a avertizat generalul american Michael „Erik” Kurilla.

Franța, care va organiza Jocurile Olimpice de vară începând din luna iulie, a ridicat avertismentul de alertă teroristă la nivelul maxim după atacul de la Moscova.

În ultimii doi ani, ISIS-K s-a concentrat mai mult pe Rusia, criticându-l pe Putin că a schimbat cursul războiului civil din Siria prin faptul că a intervenit de partea președintelui sirian Bashar al-Assad împotriva Statului Islamic.

Serviciul de securitate FSB a spus pe 7 martie că a dejucat un atac armat plănuit de grupul jihadist asupra unei sinagogi din apropiere de Moscova.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri