"Copiii mor de foame în nordul Gazei". Șeful OMS avertizează despre "situația îngrozitoare" după ce a vizitat două spitale  

Data publicării:
copii cu o farfurie goala in gaza
Unul din doi locuitori ai Fâşiei Gaza se află într-o situaţie alimentară catastrofică. FOTO: Profimedia Images

Copiii mor de foame în nordul Gaza, avertizează şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) citat de BBC. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că după vizitele agenţiei din weekend la spitalele Al-Awda şi Kamal Adwan - primele permise acolo de la începutul lunii octombrie - "constatările sunt sumbre". Lipsa de alimente a dus la moartea a 10 copii, în timp ce alții sunt la "niveluri severe de malnutriţie", în timp ce clădirile spitalelor au fost distruse, a scris el pe o rețea socială. 

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a raportat duminică că cel puţin 15 copii au murit din cauza malnutriţiei şi deshidratării la spitalul Kamal Adwan.

Un al 16-lea copil a murit duminică la un spital din oraşul Rafah din sudul ţării, a raportat luni agenţia oficială palestiniană de ştiri Wafa. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus a semnalat "niveluri severe de malnutriţie, copii care mor de foame, lipsuri grave de combustibil, alimente şi materiale medicale, clădiri de spital distruse" în nordul Gaza, unde aproximativ 300.000 de persoane trăiesc cu puţină hrană şi apă curată.

"Lipsa de hrană a dus la moartea a 10 copii", a postat el pe rețeaua X (fosta Twitter).

"Situaţia de la spitalul Al-Awda este deosebit de îngrozitoare, deoarece una dintre clădiri este distrusă", a adăugat el.

Săptămâna trecută, ONU a avertizat că foametea din Gaza este "aproape inevitabilă".

Un înalt oficial umanitar al ONU a avertizat că cel puţin 576.000 de persoane din Fâşia Gaza - un sfert din populaţie - se confruntă cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară, iar unul din şase copii cu vârsta sub doi ani din nordul ţării suferă de malnutriţie acută.

"Aceste decese tragice şi îngrozitoare sunt cauzate de acțiuni umane, sunt previzibile şi complet evitabile", a declarat Adele Khodr, directorul regional al UNICEF.

Armata israeliană a lansat o campanie aeriană şi terestră pe scară largă pentru a distruge Hamas - care este interzisă ca organizaţie teroristă de către Israel, Marea Britanie, SUA şi alţii - după ce atacatorii grupării au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie şi au luat 253 de persoane ca ostatici în Gaza.

De atunci, peste 30 500 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri